Papa Francisc i-a oferit azil liderului Aung San Suu Kyi, încarcerată în Myanmar
25.09.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a declarat că i-a oferit prim-ministrului Aung San Suu Kyi din Myanmar, aflată în închisoare, să vină în Vatican. Într-o întâlnire cu iezuiții din Indonezia la începutul acestei luni, Sfântul Părinte a declarat că „a cerut eliberarea doamnei Aung San Suu Kyi și l-a primit pe fiul acesteia la Roma. Am oferit Vaticanul ca loc de refugiu pentru ea.” Prim-ministrul, care se află în închisoare de când a fost înlăturată în urma unei lovituri de stat militare în februarie 2021, „este un simbol, iar simbolurile politice trebuie apărate”, a adăugat Pontiful. A comentat situația din Myanmar într-o întâlnire privată cu aproximativ 200 de iezuiți la Nunțiatura Apostolică din Jakarta, în timpul călătoriei sale din 2-13 septembrie în patru țări din Asia de Sud-Est și Oceania.
Transcrierea celor trei întâlniri ale Papei Francisc cu iezuiții – în Indonezia, Timorul de Est și Singapore – a fost publicată în revista iezuită „La Civiltá Cattolica” pe 24 septembrie. În cadrul întâlnirii din 4 septembrie, un iezuit din Myanmar a vorbit despre situația dificilă din țara sa și a cerut sfatul Sfântul Părinte. „Ne-am pierdut viața, familia, visele și viitorul. Cum să facem să nu ne pierdem speranța?”, a spus el. „Situația din Myanmar este dificilă”, a răspuns Suveranul Pontif. „Uite, nu există un răspuns universal la întrebarea ta. Există tineri buni care luptă pentru patria lor. Astăzi, în Myanmar, nu puteți tăcea; trebuie să faceți ceva! Viitorul țării voastre trebuie să fie pacea, bazată pe respectarea demnității și a drepturilor tuturor, pe respectarea unei ordini democratice care să permită fiecărei persoane să contribuie la binele comun.”
Myanmar a fost măcinat de conflicte violente de când Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, aleasă în urma alegerilor generale din noiembrie 2020, a fost înlăturată în urmă cu trei ani printr-o lovitură de stat militară. Lovitura de stat a declanșat o rezistență generalizată, proteste în masă și o escaladare a conflictelor armate în întreaga țară, împingând Myanmarul în criza umanitară și a drepturilor omului actuală, fără precedent. În mai, într-un interviu acordat ACI Prensa, partenerul de știri în limba spaniolă al CNA, Cardinalul Charles Maung Bo, Arhiepiscop de Yangon în Myanmar, a declarat că există „o stare de tulburare și suferință fără precedent, care pare să nu aibă sfârșit” în țară după lovitura de stat de la începutul anului 2021. Conflictul a dus la bombardarea sau deteriorarea a peste 100 de lăcașuri de cult, a spus Cardinalul, iar violențele s-au extins în multe zone ale teritoriului. În plus, a spus că aproape 3 milioane de persoane au fost strămutate și au nevoie urgentă de asistență, care a ajuns puțin câte puțin datorită activității Bisericii Catolice și a altor organizații neguvernamentale, cum ar fi „Religii pentru pace”.
Pe fondul conflictului violent continuu dintre junta militară și forțele de rezistență din regiune, grupul umanitar „Christian Solidarity International” a avertizat în februarie cu privire la o creștere a violenței împotriva minorității creștine persecutate din Myanmar, un avocat avertizând că creștinii aparținând minorității etnice „sunt supuși unor crude campanii de purificare etnică”. Deși Myanmar este o țară predominant budistă, constituția garantează libertatea religioasă. Cu toate acestea, în interviul cu ACI Prensa, Bo a subliniat o realitate îngrijorătoare: „În ultimul deceniu au apărut forțe fundamentaliste care au vizat religiile minoritare”. În aprilie, un preot din Myanmar a fost împușcat în timp ce celebra Liturghia în statul Kachin, potrivit rapoartelor mass-media. Atacatori mascați l-au împușcat pe pr. Paul Khwi Shane Aung în timp ce celebra Liturghia la biserica Sfântul Patrick din orașul Mohnyin, în regiunea de nord a Myanmarului. Preotul „a fost transportat de urgență la un spital din Mohnyin și ulterior a fost mutat la un spital din Myitkyina”, potrivit UCA News.