Papa Francisc către tinerii economiști: Iubirea este primul și cel mai mare factor de schimbare
27.09.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit miercuri cu tinerii care participă la întâlnirea anuală „Economy of Francesco”, mișcarea pentru schimbare economică – inspirată de Papă și de Sfântul Francisc de Assisi – lansând o fundație permanentă. „Nu cei mari și puternici sunt cei care schimbă lumea în bine: Iubirea este primul și cel mai mare factor de schimbare”, le-a spus Sfântul Părinte membrilor fondatori ai fundației și altor persoane din peste 30 de țări, la Vatican, pe 25 septembrie. Potrivit unui anunț pe Instagram, noua fundație, instituită oficial la 23 septembrie, va lucra în trei domenii: cercetare și studiu, afaceri și inovare, educație și cultură.
Lansată din Assisi, Italia, misiunea fundației este de a promova o nouă cultură economică – una în care prioritatea o reprezintă demnitatea umană, grija față de mediu și dezvoltarea integrală”, se arată în anunț. Prima conferință „Economy of Francesco” a avut loc online în noiembrie 2020, ca răspuns la apelul Pontifului pentru „o economie atentă la persoană și la mediu”. Evenimentul transmis live a fost repetat în fiecare an, iar în 2022, o conferință de trei zile în persoană a avut loc în Assisi, Italia, Papa Francisc participând în ultima zi.
„Vă mulțumesc”, a declarat miercuri Papa Francisc, „pentru că ați luat în serios invitația mea de a ‘reanima’ economia și pentru că ați primit indicațiile pe care vi le-am dat cu ocazia conferințelor voastre anuale”. „Ele fac parte din cadrul doctrinei sociale a Bisericii și, în cele din urmă, își au rădăcina în Evanghelie”, a spus el. „Este posibil să fi întâlnit mulți profesori de-a lungul studiilor sau experiențelor de muncă, dar referirea la Evanghelie, în timp ce dialogați sincer cu toți, vă garantează un maestru excepțional, Isus, singurul care a putut spune: ‘Eu sunt calea, adevărul și viața’ (Ioan 14,6)”. Pontiful a subliniat, de asemenea, că „lumea economiei are nevoie de schimbare”, dar a adăugat că, deși poate fi bine să devii un mare economist, ministru al guvernului sau laureat Nobel, cea mai bună cale de schimbare este prin iubire.
„Veți schimba economia mai ales iubind-o, în lumina lui Dumnezeu, impregnând-o cu valorile și puterea bunătății, cu spiritul evanghelic al Sf. Francisc de din Assisi”, a spus el. Sf. Francisc „a fost fiul unui comerciant, a cunoscut punctele forte și defectele acelei lumi. Iubiți economia, iubiți cu adevărat muncitorii, săracii, acordând prioritate situațiilor de cea mai mare suferință”. „Fiți curajoși, dragi prieteni! Fiți curajoși!”, a încurajat el. „Dacă sunteți fideli vocației voastre, viața voastră va înflori, veți avea povești minunate de spus copiilor și nepoților voștri. … Credeți-mă: merită să vă cheltuiți viața pentru a schimba lumea în bine.” În timpul audienței de miercuri, Papa Francisc a remarcat, de asemenea, prezența mai multor bebeluși în camera din fața Aulei Paul al VI-lea din Vatican. „Văd că sunt câțiva copii aici: Acest lucru este bun, într-o cultură care preferă să aibă câini și pisici decât copii”, a spus el, adăugând: „Trebuie să scuturăm puțin Italia”, referindu-se la rata scăzută a natalității din această țară.