Instalarea rectorului bisericii mănăstirești „Adormirea Maicii Domnului” din Băsești
01.10.2024, Baia Mare (Catholica) - Duminica, 29 septembrie a. c., a avut loc un eveniment important pentru biserica mănăstirească Băsești, județul Maramureș. Cu binecuvântarea Preasfințitul Vasile, părintele Florin Fodoruț, Vicar general (Protosincel), l-a instalat pe ieromonahul Gabriel-Florian (Grigore) Borzoș ca rector al bisericii mănăstirești „Adormirea Maicii Domnului”. Prin voia Domnului, aici va începe un drum pentru o viitoare comunitate monahală. Noul început a fost sărbătorit pe dealul ce odată constituia grădina marelui om politic Gheorghe Pop de Băsești, cu două momente oficiale: celebrarea Vecerniei de către părintele Grigore și înmânarea decretului de numire ca rector al Bisericii mănăstirești, a cheilor și a Sfintei Evanghelii noului viețuitor.
În cuvântul său, pr. Florin Fodoruț a subliniat importanța istorică a locului pe care se află edificată mănăstirea și și-a exprimat mulțumirea și recunoștința față de preoții înaintași care s-au ostenit și au trudit până în acest stadiu la zidirea bisericii, a ansamblului mănăstiresc și la creșterea spirituală. De asemenea a evidențiat importanța vieții monahale pentru Biserică și caracteristicile acestei vocații. După o scurtă prezentare a părintelui ieromonah, și-a exprimat speranța ca acest loc să devină o mănăstire în adevăratul sens al cuvântului, un loc în care ritmul vieții de rugăciune liturgică autentice să devină atractiv pentru cei care caută un loc de respiro spiritual, un loc în care să se poată întâlni cu Dumnezeu și ei înșiși, departe de vacarmul lumii. Părintele Vicar a subliniat faptul că acest lucru va deveni realitate în acest loc numai pe măsură ce va exista o trăire autentică a viețuirii monahale. În finalul cuvântului său, pr. Fodoruț a mulțumit în mod special pr. Gabriel Beșkid, parohul parohiei Băsești, pentru truda și grija pe care a avut-o până acum pentru biserica mănăstirească.
În intervenția sa, pr. Grigore, după ce a mulțumit preasfințitului Vasile Bizău pentru primirea și grija părintească față de persoana sa, a spus următoarele: „Astăzi se împlinește ceea ce s-a pus de aproape două decenii și o mănăstire își primește în sfârșit primul viețuitor, căci o mănăstire fără călugăr nu este o mănăstire deplină. S-a început cum s-a putut și mărire lui Dumnezeu pentru toate câte s-au înfăptuit aici și sunt sigur că Domnul pentru rugăciunile Maicii Sale și ale Sfântului Mare Martir Gheorghe, a cărui hram mic poartă această Mănăstire, va răsplăti tuturor pentru toate câte s-au împlinit aici prin împreună lucrarea părinților de până acum. Și să îl rugăm pe Domnul ca și pe mai departe să binecuvânteze tot ceea ce se va face aici, cu lucrarea mănăstirii în sine, care trebuie să aibă viața ei de sfințenie, de retragere a celor care vor viețui aici, cât și a dumneavoastră care veți veni să vă împărtășiți de sfințenia și binecuvântarea pe care doar Domnul le revarsă.”
La final primarul comunei Băsești, Ioan Călăuz, a făcut un scurt istoric al reconstituirii comunității parohiale de la Băsești și al constituirii Mănăstirii, a evidențiat personalitatea lui Gheorghe Pop de Băsești și datoria sfântă a Bisericii noastre de a continua pe mai departe descoperirea și punerea în valoare a ceea ce acest mare Om de Stat a lăsat pentru Biserică și neam. La acest moment de rugăciune și sărbătoare au participat protopopul de Baia Mare, pr. Emil Gîrboan, protopopul de Șimleu Silvaniei, pr. Nicolae Bodea, preoți din împrejurimile Băseștilor, din Maramureș, Sălaj și din Bihor (locul de origine al părintelui Grigore) alături de numeroși credincioși. (Biroul de presă al Eparhiei de Maramureș)