Cardinalul O’Malley: Biserica recunoaște răul abuzurilor dar nu celibatul este cauza
29.10.2024, Vatican (Catholica) - Cardinalul Seán O’Malley, Arhiepiscop de Boston și președinte al Comisiei Pontificale pentru Protecția Minorilor, a subliniat că „celibatul nu este cauza pedofiliei”, dar și necesitatea mai multor reforme în cadrul Bisericii pentru a adopta o abordare centrată pe victimă, pentru a proteja mai bine copiii. În urma prezentării primului raport anual privind protecția, publicat marți, 29 octombrie 2024, de Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor, Cardinalul O’Malley a declarat că nu a văzut niciodată „studii serioase care să indice că celibatul și abuzurile sexuale sunt legate”.
„Da, suntem conștienți de daunele incredibile pe care pedofilia le-a adus credibilității Bisericii și capacității noastre de a avea o voce profetică în societate”, a declarat Cardinalul ca răspuns la întrebarea unui jurnalist privind o potențială „legătură între celibat și abuzurile sexuale”, la conferința de presă din 29 octombrie. „Iar acest lucru nu face decât să sublinieze urgența ca Biserica să se reformeze, astfel încât să putem duce mai departe misiunea lui Cristos și să fim un semn al iubirii Sale. Iar Împărăția lui Dumnezeu este despre dreptate și adevăr, iar acestea sunt valorile fundamentale despre care vorbim aici”, a adăugat el.
Maud de Boer-Buquicchio, jurist și avocat internațional pentru drepturile copiilor, care a fost numită de Papa Francisc membru al Comisiei Pontificale pentru Protecția Minorilor în 2022, a declarat, de asemenea, că nu vede nicio relație între celibat și abuzurile sexuale împotriva copiilor. „Relațiile sexuale cu copiii sunt o infracțiune, iar cei care comit acest lucru au o problemă, care este legată de starea lor psihologică”. „Nu există nici o excepție pentru acest lucru, nici o scuză pentru această crimă. Copiii trebuie respectați în integritatea lor – fizică și morală. Deci, indiferent dacă sunt celibatari sau nu, nu contează. Copiii trebuie să fie protejați”.
Cardinalul O’Malley a declarat că obiectivul Comisiei Pontificale, pe care o conduce de la înființarea ei în 2014, este să facă tot posibilul pentru a aborda lipsa de justiție și de recunoaștere din partea persoanelor din Biserică. „Suferința și rănile voastre ne-au deschis ochii asupra faptului că noi, ca Biserică, nu am reușit să ne îngrijim de victime, nu v-am apărat și am refuzat să vă înțelegem atunci când ați avut cea mai mare nevoie de noi”. „Sperăm că acest raport – și cele care vor urma –, realizat cu ajutorul victimelor și al supraviețuitorilor în centru, va contribui la asigurarea angajamentului ferm ca aceste evenimente să nu se mai întâmple niciodată în Biserică”.
Potrivit Cardinalului O’Malley, raportul anual privind protecția – care prezintă politicile și procedurile Vaticanului pentru protecția minorilor – este menit să completeze rolul de susținere al comisiei, precum și să sprijine activitatea Dicasterului pentru Doctrina Credinței, a cărui activitate „este foarte importantă în administrarea justiției în domeniul abuzurilor sexuale, iar sarcina noastră este să încercăm să aducem o dimensiune pastorală și vocea victimelor”, a spus Cardinalul. Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor împlinește anul acesta 10 ani de existență. Aceasta este în prezent o instituție permanentă în cadrul Vaticanului, însărcinată să însoțească și să asiste Bisericile locale în ceea ce privește acțiunile de protecție prin formare și instruire.