Cursul de formare organizat de CDPT pentru coordonatorii de grupuri de tineret

05.11.2024, București (Catholica) - În perioada 28-31 octombrie 2024, 11 coordonatori de grupuri de tineret din Arhidieceza Romano-Catolică de București s-au întâlnit la Constanța, pentru un timp de comuniune colegială și formare. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Diecezan pentru Pastorația Tineretului și a avut ca scop îmbunătățirea metodologiei pastorale practicate în parohii.
Au răspuns afirmativ la invitația pentru specializare, mai exact, șapte preoți, trei surori și un frate călugăr, după cum urmează: pr. Adrian Cojoc (Slobozia), pr. Daniel Benchea (București – parohia Cioplea), pr. Iosif Fechet (București, parohia Sf. Cruce), pr. Iulian Cochior, (București, Bărăția), pr. Marian Blaj (CDPT), pr. Mihai Ispas (București, parohia Adormirea Maicii Domnului), pr. Pavel Butnariu, (București, parohia Sfinții Petru și Paul), sr. Andreea Mihoc, (București, parohia Sf. Francisc), sr. Geni Pal (București, Catedrala Sf. Iosif), sr. Tereza Neculăeș (Popești-Leordeni) și fr. Vladimir Bortoș (București, călugării ioaniți). Programul a fost foarte diversificat și a implicat mai mulți invitați laici din exteriorul grupului, dar au existat și momente când beneficiarii au devenit protagoniști.
Luni, 28 octombrie, în prima partea a zilei s-a realizat primirea participanților și instalarea în casa de oaspeți „Vila Margareta”, aparținând Oratoriului „Don Bosco”, din apropiere. Partea a doua a zilei a cuprins mai multe momente utile grupului: o activitate de închegare a grupului moderată de Adriana Calotă, de profesie formator; o incursiune prin realitatea pastorală a fiecărei parohii reprezentate, despre începutul Anului Pastoral, moderată de pr. Marian, cina și un timp de vizitare al orașului pe timp de seară.
Marți, 29 octombrie 2024, ziua a început cu un timp spiritual de rugăciune în comun – Sfânta Liturghie, prezidată de pr. Iosif. Următorul moment semnificativ al zilei a fost coordonat de dna. psiholog Ioana Tuță, care a îndreptat atenția spre mai multe subiecte utile cum ar fi: nevoi – cauză și efect, comunicarea – cheia înțelegerii interpersonale, „cum să ne facem auziți” etc. Programul de după-amiază a fost împărțit în două etape. Prima etapă a constat în prezentarea rezultatelor unui studiu realizat în ultimii doi ani, de către un grup de tineri din Echipa diecezană, cu privire la realitatea tinerilor din Arhidieceza de București; astfel, Marius Dumea și Adriana au prezentat situația adolescenților și a tinerilor din parohii, preferințele lor, motivații, așteptări sau provocările cu care se confruntă. În etapa a doua, câțiva cursanții (pr. Marian, sr. Tereza și fr. Vladimir) au facilitat colegilor lor informații despre diverse aplicații media care pot fi folosite la activitățile formative din parohii (Canva, Kahoot, Mentimeter, Prezi, ChatGPT etc.). Ziua s-a încheiat cu un timp de adorație în comun moderat de fr. Vladimir și sr. Andreea.
A treia zi, miercuri, 30 octombrie 2024, după Sfânta Liturghie prezidată de pr. Daniel și micul dejun, pr. Adrian a exemplificat mai multe tipuri de dinamici de grup (jocuri, interacțiune în grup mic și mare, interiorizare și expunere) avându-i în rolul de tineri beneficiari pe însuși lucrătorii pastorali. Partea a doua a zilei a constat într-o drumeție în Dobrogea, care a început cu vizitarea Oratoriului Don Bosco, parohiile „Sfântul Pius din Pietrelcina” și „Sfântul Anton de Padova” și a continuat cu vizitarea mănăstirii și a peșterii Sfântului Ioan Casian, respectiv Cheile Dobrogei. În ultima zi, joi, 31 octombrie 2024, programul a fost mai scurt și a inclus Sfânta Liturghie (celebrant principal: pr. Mihai) și încă două momente: primul a constat în prezentarea mai multor resurse pastorale media sau didactice, care urmează să fie puse la dispoziția cursanților; iar al doilea moment a constat în concluzionarea întregului eveniment, un timp propice în care toți cei prezenți au putut exprima cum au simțit întreaga experiență.