Papa la audiență: Carismele sunt daruri ale Duhului pentru unitate și slujire

20.11.2024, Vatican (Catholica) - Continuându-și ciclul de cateheze pe tema „Duhul și Mireasa”, Papa Francisc și-a deschis reflecția în timpul audienței generale de miercuri, 20 noiembrie, invitându-i pe credincioși să reflecteze asupra carismelor: daruri diverse și unice ale Duhului Sfânt. Reflectând asupra lecturii zilei, preluată din cuvintele Sfântului Paul către Corinteni, Pontiful a subliniat că Duhul oferă diferite daruri diferitelor persoane. Cu toate acestea, a remarcat el, toate sunt unificate de scopul lor: slujirea comunității. „Fiecărui individ, manifestarea Duhului îi este dată pentru un anumit beneficiu”, a spus el, adăugând că aceste daruri nu sunt privilegii personale, ci comori menite să îmbogățească Biserica în totalitatea ei.
Sfântul Părinte a continuat subliniind două elemente-cheie care definesc carismele. În primul rând, a spus el, ele sunt date „pentru binele comun”, destinate nu doar sfințirii personale, ci și edificării Bisericii. În al doilea rând, a continuat el, ele sunt distribuite în mod unic și adaptate indivizilor în conformitate cu voința Duhului Sfânt. Acest lucru, a explicat Papa, diferențiază carismele de Sacramente și virtuți, care sunt împărtășite universal credincioșilor. „Carismele sunt «bijuteriile» sau ornamentele pe care Duhul Sfânt le distribuie pentru a face Mireasa lui Cristos mai frumoasă”, a spus el.
Continuându-și reflecția asupra importanței carismelor, a subliniat cum redescoperirea lor asigură faptul că promovarea laicilor și, în special, a femeilor „este înțeleasă nu doar ca un fapt instituțional și sociologic, ci și în dimensiunea sa biblică și spirituală”. „Laicii nu sunt doar colaboratori sau trupe auxiliare pentru cler, ci au carisme și daruri proprii”, a subliniat el. Încheindu-și cateheza, Papa Francisc și-a exprimat dorința de a clarifica orice neînțelegere. El a recunoscut că „mulți creștini, atunci când aud vorbindu-se despre carisme, experimentează tristețe și dezamăgire, deoarece sunt convinși că nu posedă nici una”, și se simt excluși sau creștini de mâna a doua.
Dar, a clarificat el, carismele nu se limitează la manifestări extraordinare sau spectaculoase, ci, dimpotrivă, ele sunt adesea daruri obișnuite infuzate cu valoare extraordinară atunci când sunt inspirate de iubire și de Duhul Sfânt. El i-a asigurat pe cei care simt că nu au astfel de daruri că nu sunt excluși. Citându-l pe Sfântul Augustin, el a spus: „Dacă iubiți, nu este nimic ceea ce aveți. Iubirea multiplică carismele; ea face ca de fapt carisma unuia să devină carisma tuturor”. În fine, Papa Francisc a descris iubirea ca fiind „o cale excelentă”, care permite împărtășirea tuturor carismelor în cadrul unității Bisericii. „Iubirea mă face să iubesc Biserica”, a spus el, „iar în unitate, toate carismele devin ale mele, așa cum ale mele aparțin tuturor”.