Papa către preoți ortodocși: Crezul de la Niceea îi unește pe toți creștinii

06.02.2025, Vatican (Catholica) - „Proclamarea credinței noastre comune cere înainte de toate să ne iubim unii pe alții.” Papa Francisc a oferit acest memento joi, când s-a întâlnit cu o delegație de clerici ortodocși care participă la o vizită de studiu la Roma. Promovată de Dicasterul pentru Promovarea Unității Creștinilor, cea de-a cincea vizită de studiu a reunit preoți și călugări din Bisericile Ortodoxe Orientale Armene, Copte, Etiopiene, Eritreene, Malankareze și Siriene. În salutul său adresat grupului sosit la Casa Santa Marta, Sfântul Părinte a numit vizita anuală „un schimb de daruri”, care ajută dialogul teologic să meargă mână în mână cu dialogul iubirii. A menționat că anul acesta se împlinesc 1.700 de ani de la Conciliul de la Niceea, primul Conciliu Ecumenic, care a dat Crezul de la Niceea, un Simbol al credinței profesat de toți creștinii.
Simbol al credinței creștine
Papa Francisc a continuat să exploreze semnificația termenului Simbol cu referire la Crezul de la Niceea. La nivel teologic, a spus el, Crezul „prezintă ansamblul principalelor adevăruri ale credinței creștine, care se completează armonios”. Crezul de la Niceea, a adăugat, a fost primul Simbol sintetic creat de Biserică și, prin urmare, a fost „exemplar și de neegalat”. A mai spus că Crezul are și o semnificație ecleziologică, deoarece unește atât adevărul, cât și credincioșii ca un singur popor creștin. „În antichitate, cuvântul grecesc «symbolon» indica jumătatea unui document rupt în două, pentru a fi prezentat ca semn de identitate”, a spus el, menționând că Crezul de la Niceea reprezintă un semn al identității și comuniunii noastre. Fiecare creștin, a adăugat, posedă o bucată din simbol, care poate fi exprimată pe deplin numai atunci când este unită complet cu toate celelalte bucăți, după cum atestă forma originală de plural a Crezului de la Niceea: „Noi credem”. „Ducând această imagine un pas mai departe”, a spus el, „aș spune că noi, creștinii, încă divizați, suntem ca niște «cioburi» care trebuie să recupereze unitatea în mărturisirea credinței unice”.
Unitatea creștină căutată în iubirea fraternă
Sfântul Părinte a reflectat apoi asupra semnificației spirituale a Simbolului credinței, amintind că acesta este în primul rând o rugăciune de laudă care îi unește pe creștini cu Dumnezeu. „Unirea cu Dumnezeu are loc în mod necesar prin unitatea dintre noi, creștinii care proclamăm aceeași credință”, a spus el. I-a îndemnat pe creștini să se simtă uniți cu creștinii din toate tradițiile atunci când ne mărturisim credința prin proclamarea Crezului de la Niceea. A subliniat și că liturgia orientală are o frază care precedă recitarea Crezului: „Să ne iubim unul pe altul, ca într-un gând să mărturisim pe Tatăl și pe Fiul și pe Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită.”. În încheiere, Papa Francisc și-a exprimat speranța că vizita de studiu a preoților și călugărilor ortodocși va servi ca un „simbol” al comuniunii, pe măsură ce Biserica se îndreaptă spre unirea deplină pentru care s-a rugat Isus.