Rugăciune la Cluj și Tihău, la despărțirea vremelnică de părintele profesor Nicolae Both

20.02.2025, Cluj (Catholica) - În cursul dimineții de sâmbătă, 15 februarie 2025, pr. Nicolae Both, preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, a răspuns ultimei chemări a Tatălui ceresc, la 92 de ani de viață și 34 de ani de preoție. Un ultim omagiu a fost adus vrednicului preot marți, 18 februarie 2025, în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, în care a slujit zeci de ani, cu credință și iubire. La orele după-amiezii, a fost celebrată Sfânta Liturghie pentru sufletul său, în prezența trupului său neînsuflețit. A celebrat pr. Traian Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc, reprezentant al Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, având alături mai mulți preoți. La încheierea celebrării liturgice, părintele i-a invitat pe toți cei de față ca, pentru sufletul pr. Nicolae, să rostească Crezul, Tatăl nostru și Născătoare de Dumnezeu, „pentru a obține indulgența plenară pentru sufletul iubitului nostru părinte Nicolae”.
Miercuri, 19 februarie 2025, pr. Nicolae a fost condus pe ultimul drum pământesc în localitatea sa de origine, Tihău, județul Sălaj. Sfânta Liturghie arhierească și slujba înmormântării au fost celebrate în biserica parohială din localitate, ctitorie și a pr. Nicolae. A fost de față Preasfinția Sa Ioan, Episcop de Lugoj și nepot al pr. Nicolae, care a venit însoțit de pr. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, și de Raul Man, secretar episcopal. Pr. Traian Radu Coste-Deak l-a reprezentat și în această zi pe Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care, deși nu a putut fi prezent din pricina unor îndatoriri ale misiunii sale, și-a exprimat comuniunea în rugăciune și prețuirea pentru preotul trecut la Domnul.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Nicolae, depus în această zi în fața altarului la care peste 13 ani a slujit, a fost înconjurat de un mare număr de credincioși, de familia și apropiați ai săi, de surori din Congregația Maicii Domnului, între ele sora Ana Maria Bot, nepoată a sa, de confrați întru preoție: actualul paroh, pr. Ioan Puie; preoții protopopi Adrian Avram și Nicolae Țap; alți în jur de 15 preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla. A diaconat dc. Lucian Ovidiu Marișca. Din strană, Cristian Poduț și Emanuel Boroș, de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj, au dat răspunsurile liturgice și au susținut celebrările.
La panegiric, pr. Traian Radu Coste-Deak a reafirmat speranța și credința în Înviere pe care creștinii o mărturisesc prin întreaga lor tradiție și imnografie. „Auzim permanent glasul Mântuitorului atunci când spune: «Nu vă preocupați ce veți mânca, cu ce vă veți îmbrăca sau ce veți bea. Căutați mai întâi Împărăția Cerurilor și toate celelalte se vor adăuga vouă». Și sunt convins că pr. Nicolae a investit în acest sens Odorul, Talantul, Darul pe care l-a primit în momentul hirotonirii întru preoție: atât de la catedră cât și de la amvon l-a vestit pe Dumnezeu. Și cu toți oamenii cu care s-a întâlnit, în mod voios și bucuros a vorbit despre marea iubire pe care Dumnezeu o are față de oameni, încercând să îl facă cunoscut fiecăruia dintre ei.”
„Atât la Facultatea de Matematică, cât și la Institutul Teologic, cât și în această parohie pe care a păstorit-o 13 ani, și-a exersat această responsabilitate de a se face tuturor toate, de a se dărui, de a se jertfi. Și nu cred că a așteptat ceva în schimb. Mai apoi, bineînțeles, și-a continuat misiunea în cadrul Catedralei Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, unde, pentru mulți, mulți credincioși, pentru noi ca preoți, ca foști seminariști, rămâne unul dintre cei mai iubiți confesori și duhovnici ai noștri.” Pr. Coste-Deak a transmis și mesajul Preasfinției Sale Claudiu care, „deși din binecuvântate pricini este plecat cu alte misiuni pastorale și responsabilități, ne păstrează în rugăciune și pe noi și pe părintele Nicolae. Și cu bucurie m-a rugat să vă transmit că își aduce aminte de acel moment aniversar al împlinirii vârstei de 90 de ani, în care părintele dorea să ne spună un singur lucru: cât de mult ne iubește și cât de mult dorește să ne transmită și să ne facă să înțelegem iubirea lui”.
Preasfinția Sa Ioan Călin Bot a dorit să înalțe înspre cerul în care părintele și unchiul său s-a mutat, câteva întrebări, să ceară celui alături de care s-a format și a crescut spiritual răspunsuri, ca o concluzie și elucidare. Celor de față, pe care i-a făcut părtași acestui dialog, Preasfințitul Ioan a dorit să le transmită încrederea în continuarea și întărirea de fapt a comuniunii, întâlnirilor, dialogurilor, căutărilor pe care le-au avut împreună. „Atât din postura de fiu, cât și din postura de învățăcel, tatălui sau profesorului i se pun întrebări. Nu aștept un răspuns, suflete al părintelui Nicolae, însă pun și eu câteva întrebări părintelui și profesorului: Părinte profesor de matematică, acum că vezi cu ochii sufletului rezultatul calculelor tale, calcule pe care ți le-ai făcut și după care ai trăit, corespund aceste calcule cu rezultatul așteptat de tine, cu ceea ce vezi acum?”
„Părinte profesor, tu ai calculat să trăiești așa cum știm fiecare dintre noi, așa ai calculat să trăiești. Ai calculat bine? Ți-a dat rezultatul așteptat? Știm că la un moment dat calculele nu sunt suficiente. Dar intuiția ta, părinte profesor, intuiția ta corespunde cu ceea ce liber vezi acum? «Un cer nou și un pământ nou, căci cele dintâi au trecut», spune Cartea Apocalipsei. Îți sunt cumva înșelate așteptările? Modul în care ni l-ai prezentat pe Dumnezeu în sute de predici, în zeci de cărți pe care le-ai scris, în nenumărate convorbiri, modul în care ni l-ai prezentat pe Dumnezeu corespunde acum cu Cel pe care tu îl zărești? Acum ce titlu ar purta cartea pe care ai scrie-o? Cum este Dumnezeu? Una dintre ele, vă amintiți bine, purta titlul «Din pământ spre cer». Ce titlu ar purta cartea pe care ai scrie-o acum, părinte?”
În continuare, pr. Adrian Avram a prezentat celor de față, dintre care mulți au luat parte la scrierea ei, Cartea vieții pr. Nicolae, acum cu ultimul capitol încheiat. Prin glasul pr. paroh Ioan, însuși pr. Nicolae a fost cel care la încheierea înmormântării și-a cerut iertare și a mulțumit: familiei, Episcopului, preoților, persoanelor consacrate, fiilor spirituali, foștilor studenți, colegilor, apropiaților, tuturor celor care de aproape sau de departe i-au atins urmele pașilor, în continua și zilnica împletire de umbre și lumini pe căile lumii.