În pelerinaj la Jubileul Bolnavilor și al Lumii Sănătății

11.04.2025, Roma (Catholica) - Un grup de 36 de credincioși care lucrează în domeniul sanitar și social din mai multe zone ale Diecezei de Iași, însoțiți de pr. Mihai Galațanu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, și de pr. Egidiu Condac, director al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, au participat în perioada 2-7 aprilie 2025 la pelerinajul organizat la Roma cu ocazia „Jubileului bolnavilor și al lumii sănătății”.
Anul jubiliar 2025 ne-a impulsionat să pornim din orașul celor șapte coline al României spre orașul celor șapte coline al Italiei pentru a trăi momente de întărire a credinței, pentru a obține indulgența jubiliară și pentru a ne însufleți speranța care este Isus Cristos așa cum amintește și Papa Francisc, în cadrul celebrării deschiderii Porții Sfinte a Bazilicii „Sfântul Petru” din Noaptea de Crăciun: „Aceasta este noaptea în care poarta speranței s-a deschis larg către lume; aceasta este noaptea în care Dumnezeu spune fiecăruia: există speranță și pentru tine! Există speranță pentru fiecare dintre noi”. Miercuri, 2 aprilie, în ziua comemorării a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, am aterizat la Roma și ne-am îndreptat spre cazare, la Casa Fiicelor Milostivirii și ale Crucii care sunt prezente și în Dieceza de Iași, la Buruienești. În jurul altarului am cerut Domnului ajutor pentru a avea zile binecuvântate. Momentul de socializare ne-a ajutat să ne descoperim unii pe alții și să ne facem cunoscute așteptările de la acest pelerinaj.
Joi, 3 aprilie, am vizitat Muzeele Vaticanului, avându-l ghid pe pr. Leonard Farcaș, un cunoscător al artei sacre. Aici am admirat Pinacoteca Vaticanului, o fabuloasă colecție de artă cu opere semnate de Rafael, Leonardo da Vinci, Giotto, Caravaggio și mulți alții. Centrul de atracție a fost, bineînțeles, Capela Sixtină, pictată de Michelangelo. După o pauză binemeritată, ne-am îndreptat spre Bazilica San Giovanni in Laterano, am trecut prin Poarta Sfântă, traversând apoi spre biserica Scala Santa unde am urcat în genunchi cele 28 de trepte din marmură, acoperite cu lemn de stejar. Am încheiat această zi cu vizitarea Bazilicii Santa Croce in Gerusalemme, ce adăpostește relicvele patimilor lui Isus. Pr. Liviu-Narcis Matieș ne-a introdus în a înțelege istoria și caracteristicele acestor lăcașe de cult.
Vineri, 4 aprilie, ne-am continuat pelerinajul la Bazilica San Pietro, unde, trecând prin Poarta Sfântă, am trăit un moment plin de emoție spirituală. De aici, după câteva momente de pauză, pașii ne-au îndreptat spre faimoasele fântâni din Piața Spaniei și Fontana di Trevi. Am vizitat apoi biserica Sfântul Marcel, ce conține crucea în fața căreia Papa Francisc s-a rugat în piața goală din timpul pandemiei, apoi Bazilica Sfântul Ignațiu și Bazilica lui Isus, legate de Sfântul Ignațiu, fondatorul ordinului iezuit. Sâmbătă, 5 aprilie, în prima parte a zilei, pelerinajul nostru a continuat la Bazilica San Paolo fuori le mura, apoi la Bazilica Santa Maria Maggiore. Deoarece și acestea fac parte din cele patru Bazilici papale, am trecut prin Poarta Sfântă pentru a primi indulgența plenară. După prânz am vizitat locuri pline de încărcătură istorică, dar și spirituală: Forul Roman Imperial, Columna lui Traian, Bazilica Sfinții Cosma și Damian, Colosseum-ul, Arcul lui Constantin, Bazilica San Pietro in Vincoli. Ne-am bucurat ca în această zi pr. Tiberiu-Raimond Iancu să ne îmbogățească prin informațiile oferite asupra celor vizitate.
Duminica, 6 aprilie, Duminica a V-a din Postul Mare, cu ocazia Jubileului bolnavilor și al lumii sănătății, am participat la Sfânta Liturghie din Piața San Pietro de la ora 10.30, celebrată de ES Mons. Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, care a fost vocea Papei Francisc pentru această celebrare. În predica citită de Cardinalul Fisichella, dar pregătită de Papa Francisc, ne-a amintit că în momentele de „exil” interior Dumnezeu nu ne lasă singuri, iar dacă ne abandonăm lui putem experimenta consolarea prezenței sale. Mesajul transmis lucrătorilor sanitari a fost de-a dreptul plin de afecțiune: „Dragi medici, asistenți medicali și membri ai personalului sanitar, în timp ce vă îngrijiți de pacienții voștri, în special de cei mai fragili, Domnul vă oferă oportunitatea de a reînnoi încontinuu viața voastră, hrănind-o cu recunoștință, cu milostivire, cu speranță (cf. bula Spes non confundit, 11). Vă cheamă să o luminați cu conștiința umilă că nimic nu este scontat și că totul este dar al lui Dumnezeu; să o alimentați cu acea umanitate care se experimentează atunci când, lăsând să cadă aparențele, rămâne ceea ce contează: gesturile mici și mari ale iubirii. Permiteți ca prezența bolnavilor să intre ca un dar în existența voastră, pentru a vindeca inima voastră, purificând-o de tot ceea ce nu este caritate și încălzind-o cu focul arzător și dulce al compasiunii.”
Prin surpriza făcută de a fi prezent fizic la sfârșitul Sfintei Liturghii, Sfântul Părinte a dorit să ne arate apropierea lui față de noi, iar prin binecuvântarea și salutul adresat a umplut inimile noastre de har și bucurie. Mulțumim Domnului și tuturor celor care au făcut posibilă trăirea acestor momente de neuitat, pline de spiritualitate și învățăminte. Bunul Dumnezeu, speranța noastră, să ne însoțească mereu în pelerinajul pământesc. (Dr. Elena-Roxana Dămoc pentru Ercis.ro)