Cardinalii aleși de Papa Francisc aduc noi voci la Conclav

02.05.2025, Vatican (Catholica) - Conclavul pentru alegerea succesorului Papei Francisc va începe pe 7 mai. Peste 130 de Cardinali electori vor vota în Conclav, cel mai mare grup de Cardinali electori din istorie. De asemenea, este, fără îndoială, cel mai divers grup de electori din istorie, din punct de vedere geografic. Proporția Cardinalilor electori din Africa și Orientul Mijlociu, Asia și Pacific, America Latină și țări din Europa – altele decât Italia – a crescut de la ultimul Conclav din 2013.
În timpul pontificatului său de 12 ani, Papa Francisc a creat o mare majoritate a Cardinalilor electori actuali, dintre care unii servesc țări cu populații catolice foarte mici, precum Pakistan, Iran și Mongolia. În total, Papa Francisc a numit Cardinali din 72 de națiuni diferite, inclusiv din peste două duzini de țări care nu au avut niciodată un Cardinal în istoria Bisericii, precum Haiti, Papua Noua Guinee, Timorul de Est, Singapore și Sudanul de Sud. O analiză mai atentă a cifrelor – luând numărul estimat de catolici dintr-o țară și împărțindu-l la numărul de Cardinali electori – oferă o idee despre cât de „reprezentată” va fi comunitatea catolică a țării respective în Conclav. Cu cât numărul rezultat este mai mic, cu atât catolicii în cauză sunt mai „reprezentați” în Conclav prin Cardinalul sau Cardinalii care îi servesc.
Atenție: desigur, Biserica Catolică nu este o democrație reprezentativă, astfel încât, deși este un exercițiu de gândire interesant, nu este corect să spunem că un Cardinal este un „reprezentant” al zonei care i-a fost încredințată în același mod în care este, de exemplu, un membru al Parlamentului. De exemplu, Brazilia are cea mai mare populație catolică din lume (105.300.000) și șapte Cardinali electori. Aceasta înseamnă că fiecare elector „reprezintă” 15.043.000 de catolici din Brazilia – un număr mare. În schimb, Iranul are doar 13.600 de catolici, dar un Cardinal elector. Astfel, raportul Iranului este de 13.600 de catolici per elector, ceea ce este – cel puțin pe hârtie – mai bun decât cel al Braziliei.
Din punct de vedere numeric, Italia are cel mai mare număr de electori dintre toate țările, cu 17 Cardinali care urmează să participe. Dar cifrele pot fi înșelătoare. Italia are, de asemenea, un număr foarte mare de catolici, ceea ce înseamnă că fiecare Cardinal elector „reprezintă” aproximativ 2.471.000 de catolici. Acest lucru plasează Italia pe locul 33 pe lista celor mai „reprezentate” țări. Așadar, care țară are cea mai mare reprezentare, proporțional, la Conclav? Aceasta ar fi Mongolia, care are o populație catolică mică, dar devotată, de 1.116 persoane și un Cardinal elector, Cardinalul Giorgio Marengo, născut în Italia, care este, de asemenea, unul dintre cei mai tineri Cardinali electori. Raportul de 1.116 catolici per elector din Mongolia le conferă catolicilor săi o „voce” foarte mare în cadrul Conclavului.
Prin contrast, putem arunca o privire la Mexic. Populația sa catolică este masivă, de aproximativ 91.200.000 de persoane. Dar pentru o țară catolică atât de mare, Mexicul are doar doi Cardinali electori. Aceasta înseamnă că fiecare elector vorbește în numele a 45.600.000 de catolici, cea mai mică reprezentare proporțională dintre țările cu electori. Dacă vă întrebați unde se încadrează Statele Unite ale Americii în această analiză: SUA au 10 Cardinali electori, a doua cea mai mare țară din punct de vedere al numărului brut. Dar populația catolică numeroasă a țării, de aproape 67 de milioane, o coboară pe locul 56 în clasament, cu aproape 6,7 milioane de catolici per elector. (Numărul exact al Cardinalilor se poate schimba până la începerea Conclavului, deoarece doi Cardinali au renunțat deja voluntar din cauza bolii, dar este aproape sigur că cifrele nu se vor schimba drastic.)
Desigur, unele țări cu o populație catolică mare din punct de vedere istoric nu vor avea nici o reprezentare în Conclav din cauza lipsei de Cardinali electori. Un exemplu notabil este Irlanda (deși Cardinalul Kevin Farrell, camerlengo, este născut în Irlanda, dar a slujit mulți ani în Statele Unite). Altele includ Vietnam, Liban, Mozambic, Mauritius, Republica Dominicană și Honduras.