Fără paste carbonara sau băuturi alcoolice tari în meniul Cardinalilor

08.05.2025, Vatican (Catholica) - Nutriționistul Giorgio Calabrese, un medic italian specializat în științele nutriției, a pregătit meniul pentru Cardinalii electori care au intrat în Conclavul pentru alegerea viitorului Papă. Vorbind pentru ACI Prensa, partenerul de știri în limba spaniolă al CNA, consilierul științific al Ministerului Sănătății din Italia a explicat în detaliu mâncărurile care alcătuiesc meniul special al Conclavului, conceput special pentru a oferi energia necesară Cardinalilor care vor duce o viață sedentară timp de mai multe zile.
„Având în vedere că nu se vor mișca prea mult și vor avea puțin timp liber, pentru că au patru voturi pe zi, am propus un meniu adaptat acestei împrejurări”, a explicat acesta. Specialistul a subliniat că prelații „trebuie să fie concentrați”, iar acest lucru crește cortizolul, așa-numitul „hormon al stresului”, pe care organismul îl produce „prin glandele suprarenale”. Cortizolul, a explicat Calabrese, „generează insulină, care în mod normal arde zahărul, dar generează și grăsime”, ceea ce, a subliniat el, „trebuie luat în considerare”.
Pentru a reduce nivelul de cortizol, a explicat că cei care provin din culturile nord-europene sau americane, unde micul dejun sărat este mai frecvent, „își supraîncarcă sistemul metabolic exact atunci când au nevoie de energie imediată, adică de carbohidrați simpli”. „Prin urmare, este mai logic pentru ei să nu ia șuncă, ouă și carne la micul dejun, ci mai degrabă un mic dejun dulce, cu lapte parțial degresat și pâine prăjită cu gem sau miere”. De asemenea, li se va oferi ceai sau cafea. „Acest lucru este esențial, deoarece dimineața trebuie să facă față stresului votului”, a declarat Calabrese pentru ACI Prensa.
„Prânzul trebuie să fie ușor, rapid și gustos, satisfăcând ca gust, fără a supraîncărca cu grăsimi”, a subliniat nutriționistul. Prin urmare, meniul sugerează un prim fel precum paste ușoare cu roșii și busuioc proaspăt sau un risotto de legume, „pentru o bună digestie și o doză de carbohidrați care oferă energie”. Pentru felul principal, ar fi „carne albă sau pește la grătar, nu prăjit, cu legume la abur sau la grătar”. De asemenea, a subliniat importanța utilizării uleiului de măsline „extravirgin” și a prăjirii pâinii pentru a evita miezul excesiv, deoarece acesta conține multe grăsimi. Pe de altă parte, a menționat că crusta „conține carbohidrați bogați în fibre”. „Deoarece vor continua după-amiaza cu încă două voturi, pot trage un pui de somn scurt”, a explicat el. Pentru desert, nutriționistul a recomandat o bucată de fruct.
„Dacă ar fi afară, le-aș spune să mănânce înghețată. Dar cum nu pot fi, surorile le pot da fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, afine și zmeură”. Calabrese a recomandat, de asemenea, să aibă „iaurt parțial degresat” la mijlocul după-amiezii. „Pot avea și ceai, dar unul cu mai puțină cofeină, pentru a evita agitația.” Până seara, au trecut deja prin patru voturi. „Sunt tensionați, așa că nu pot mânca paste carbonara sau amatriciana.” Cina trebuie să fie „ușor de digerat”. Prin urmare, meniul propus include „șuncă gătită, somon afumat, pește albastru sau sardine, ton fără ulei sau sos adăugat și bresaola”. „Toate acestea pot fi alternate cu brânzeturi proaspete, cum ar fi mozzarella”, a adăugat el.
Calabrese a precizat că, dacă doresc vin, Cardinalii trebuie să îl bea cu moderație, „doar un pahar”. În ceea ce privește alcoolul tare, a explicat că „pune o mare presiune pe ficat, iar acest lucru ia energie de la creier”. „Ei trebuie să își mențină mintea activă și să nu își suprasolicite ficatul. De aceea, un pahar de vin este suficient. Bei apă pentru a te hidrata, savurezi vinul pentru a te hrăni”, a subliniat el. În cazul în care nu le place vinul, nutriționistul le-a sugerat un „Moscato d’Asti, care are doar 5% alcool, este plăcut și scăzut în calorii și alcool”. Calabrese a remarcat că, din moment ce sunt 133 de Cardinali, probabil că cineva are o intoleranță sau o alergie, lucru care trebuie luat în considerare. Dacă există pacienți celiaci, a precizat el, „aceștia pot folosi paste fără gluten, sau orez, care este fără gluten. De asemenea, ovăzul, porumbul și quinoa pot fi înlocuite.” Dacă cineva este intolerant la lactoză, „în loc de lapte sau iaurt, poate lua ceai sau cafea”.
Calabrese a subliniat că meniul a fost înaintat Vaticanului, dar în cele din urmă decizia finală este luată de surorile care conduc Casa Sfânta Marta – Fiicele Carității Sfântului Vincent de Paul. În plus, vor exista laici de încredere însărcinați cu servirea Cardinalilor, precum și mai mulți bucătari, care au jurat să păstreze secretul, la fel ca restul personalului implicat, cum ar fi personalul de transport, care a depus jurământul luni. Bucătarul-șef este de asemenea supus unui strict secret. Prin urmare, meniul exact rezervat Cardinalilor în timpul Conclavului este necunoscut. În plus, toate mesele trebuie să fie pregătite exclusiv la Casa Sfânta Marta, deoarece aducerea de alimente preparate în afara bucătăriilor Vaticanului este strict interzisă.