Jubileul Bisericilor Orientale: Liturghia în rit armean

12.05.2025, Roma (Catholica) - „Pelerini ai credinței și ai speranței, cu inimile pline de bucurie și emoție, ne adunăm astăzi în acest oraș etern, mărturie seculară de rugăciune și devoțiune. Și în această maiestuoasă Bazilică Santa Maria Maggiore, la umbra protectoare a Maicii Domnului, sărbătorim împreună darul credinței și moștenirea spirituală transmisă de regretatul și veneratul Papă Francisc în contextul Anului Sfânt dedicat speranței.”
Cu aceste cuvinte, Preafericirea Sa Raphael Bedros XXI Minassian, Patriarhul de Cilicia al Armenilor, a început omilia la Liturghia în rit armean, pe care a prezidat-o ieri, 12 mai, în Capela Paulină a Bazilicii amintite, cu ocazia Jubileului Bisericilor Catolice Orientale. Cel de-al 13-lea dintre evenimentele jubiliare majore, programat să continue până miercuri, a adus la Roma mii de credincioși și reprezentanți ai Bisericilor Catolice Orientale – Patriarhi, Episcopi, preoți și pelerini din diferite țări ale lumii, inclusiv Liban, Siria și Armenia. La Sfânta Liturghie din Santa Maria Maggiore, la câțiva pași de mormântul Papei Francisc și sub privirile icoanei Salus Populi Romani, au fost prezenți și prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Claudio Gugerotti, împreună cu secretarul Dicasterului, Arhiepiscopul Michel Jalakh, și alți reprezentanți ai Bisericilor Orientale cu sediul în capitală.
Au fost prezenți și reprezentanți diplomatici, printre care ambasadorul Armeniei pe lângă Sfântul Scaun, Boris Sahakian, și ambasadorul Armeniei în Italia, Vladimir Karapetian. În fine, printre cei prezenți la adunare s-a aflat și un grup de pelerini armeni din diferite țări din Orientul Mijlociu, împreună cu Episcopii și preoții lor parohi. În omilia sa, Patriarhul Bisericii Catolice Armene a descris timpul actual ca fiind un „timp de reînnoire plin de har” și o „oportunitate de a renunța la toate formele de ură”. A reamintit cuvintele Papei Francisc și apelul său de a „recupera sensul autentic al fraternității universale”. „Noi, copiii Bisericii Catolice Armene de Răsărit, martori ai secolelor de credință și martiriu, suntem chemați astăzi, în această perioadă de războaie continue în Orientul Mijlociu și în întreaga lume, să mărturisim cu viața și sângele nostru fidelitatea noastră față de Cristos, consolidându-ne credința înrădăcinată în caritate și iubire creștină”, a declarat PF Minassian. El i-a îndemnat pe cei prezenți să își reînnoiască angajamentul de a mărturisi Evanghelia cu curaj și credință, urmând exemplul lui Cristos, „astfel încât speranța să strălucească în fiecare inimă și în fiecare familie, aducând pace și iubire în lume”.
Patriarhul a rostit apoi cuvinte de recunoștință față de Domnul pentru darul reprezentat de Papa Leon al XIV-lea, căruia i-a adresat urări filiale de bine pentru o slujire rodnică și bogată în binecuvântări. „Să trăim acest timp ca un eveniment pascal și, sub îndrumarea Suveranului Pontif, să pășim împreună, încredințându-ne milostivirii lui Dumnezeu, care este mângâierea noastră”, a continuat Patriarhul. El și-a încheiat omilia subliniind trei cuvinte-cheie esențiale pentru continuarea călătoriei jubiliare cu Cristos, și anume „smerenia, care ne deschide la voința lui Dumnezeu; simplitatea, care ne ajută să trăim cu puritate și autenticitate; și iubirea, care ne îndeamnă să iubim fără rezerve, mărturisind Evanghelia cu coerență și generozitate”.
La încheierea celebrării, Cardinalul Gugerotti s-a adresat adunării, mai întâi în armeană și apoi în italiană. I-a întâmpinat, a spus el, „cu îmbrățișarea Papei Leon”, amintind și de Papa Francisc, care l-a declarat Doctor al Bisericii pe Sfântul Grigorie de Narek. Prefectul Dicasterului pentru Bisericile Orientale a amintit, de asemenea, data de 24 aprilie, numind-o o zi de memorie dureroasă pentru poporul armean, îndemnându-l să rămână unit. „Sunteți atât de aproape de crucea Domnului, cu care ați împărtășit o serie de suferințe”, a spus Cardinalul, continuând să descrie Biserica armeană drept „o perlă unică” în cadrul catolicismului și exprimându-și speranța că pelerinajul din Anul Sfânt va permite acestei perle să radieze frumusețe și lumină. La final, Cardinalul Gugerotti i-a invitat pe cei prezenți să se roage pentru Papa Leon al XIV-lea și le-a dat tuturor o întâlnire pentru dimineața următoare în Aula Paul al VI-lea, unde la ora 10 este programată o audiență cu Papa, împreună cu toți membrii celorlalte Biserici Orientale.