„Momentul laicilor a sosit”, spune Sfântul Părinte
26.11.2000, Vatican (ZENIT) - Spunând că „momentul laicilor a sosit”, Papa Ioan Paul al II-lea le-a cerut catolicilor laici să aprofundeze documentele Conciliului Vatican II. Sfântul Părinte a făcut apelul în timpul Liturghiei care a marcat apogeul Jubileului Apostolatului Laicilor. Episcopul Romei le-a spus celor 40.000 de pelerini adunaţi în Piaţa San Pietro că laicii trebuie să citească documentele Conciliului Vatican II pentru „a redescoperi marea bogăţie de îndemnuri doctrinale şi pastorale” pe care o implică vocaţiile lor.
Într-un gest simbolic, la finalul ceremoniei, Papa a dăruit copii ale documentelor conciliare la zece laici din diferite zone ale globului. „Vă dau acest text al Conciliului pentru ca voi, ca martori, să îl transmiteţi noilor generaţii de laici angajaţi, pentru ca acest eveniment singular să continue să fie şi în cel de-al treilea mileniu trecerea Spiritului Sfânt prin Biserica sa”, a spus Sfântul Părinte.
Pelerinii, care au avut parte şi de reprize de ploaie, au reprezentat milioanele de laici de toate vârstele care activează în interiorul Bisericii, în asociaţii şi mişcări de „acţiune apostolică” (cum le descrie Suveranul Pontif), precum şi în serviciul diecezan. Printre cei prezenţi s-au aflat şi superiorii şi fondatorii unor mişcări eclesiastice, veniţi pentru a-şi arăta sprijinul faţă de Papa Ioan Paul al II-lea şi adeziunea la Magisteriul Bisericii. La Liturghie au mai concelebrat şapte Cardinali.
În predica sa, Papa Ioan Paul al II-lea a spus: „să fi creştin nu a fost niciodată uşor, şi nu este nici astăzi uşor. A-l urma pe Cristos înseamnă a avea curajul de a face alegeri radicale care adesea sunt în contra curentului”. Papa a spus că mulţi credincioşi laici „şi-au înţeles vocaţia creştină cu mare claritate, vocaţie care prin natura ei este de apostolat”. El a subliniat că laicii trebuie să fie misionari pentru că „omul contemporan ascultă mai uşor de martori decât de predicatori. … Dacă ascultă de predicatori, o face atunci când aceştia sunt şi martori”.
Misiunea laicilor este enormă. Papa a schiţat direcţiile principale: „Ajunge să ne gândim la cuceririle sociale şi la revoluţia din domeniul geneticii; la progresul economic şi la subdezvoltarea care există în mari zone ale planetei; la tragedia foametei din lume şi la dificultăţile în apărarea păcii; la reţeaua de comunicaţii şi la drama singurătăţii şi a violenţei, devenite cronice astăzi”.
În această atmosferă, laicii sunt chemaţi să construiască Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, a spus Sfântul Părinte. „Să nu vă fie frică să acceptaţi această provocare: fiţi sfinţi! Nu uitaţi că roadele apostolatului depind de profunzimea vieţii spirituale, de intensitatea rugăciunii, de formarea continuă şi de adeziunea sinceră faţă de directivele Bisericii”. Sfântul Părinte a amintit mesajul său dat în Roma cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului: „vei fi ceea ce trebuie să fi dacă trăieşti creştinismul fără compromisuri, şi astfel vei putea să aprinzi lumea”.