„Mea Culpa” Bisericii are o semnificaţie istorică
09.01.2001, Vatican (ZENIT) - „Mea culpa” pe care Papa a exprimat-o în luna martie a anului trecut rămâne unul dintre cele mai semnificative evenimente ale Jubileului, şi a fost poate cel mai impresionant. În urma cererii de iertare a Sfântului Părinte, multe Biserici locale au mărturisit greşelile lor care au marcat istoria fiecărei ţări.
În Statele Unite, căinţa eclesială a avut un caracter diecezan. Cardinalul Bernard Law de Boston a vorbit despre păcatele din trecut, cum ar fi sclavia negrilor şi, mai recent, abuzurile comise de unii preoţi. Arhiepiscopul Michael Sheehan de Santa Fe a subliniat greşelile comise împotriva indienilor. Arhiepiscopul Charles Chaput de Denver a cerut iertare pentru prejudiciile continue împotriva evreilor, şi Arhidieceza de New York, condusă pe atunci de defunctul Cardinal John O`Connor, a cerut iertare pentru aceia care „i-au urât pe săraci din cauza sărăciei lor”.
„Mea culpa” din Canada a fost îndreptată spre localnici. Episcopatul australian a cerut iertare pentru suferinţele cauzate aborigenilor atunci când mulţi copii au fost luaţi din familiile lor pentru a fi educaţi în misiuni.
Brazilia a avut o celebrare simultană: Marele Jubileu al Anului 2000, şi a 500-a aniversare a descoperirii sale. Această coincidenţă a făcut ca „mea culpa” Braziliei să fie mult mai pătrunzătoare, pentru rănile aduse „demnităţii umane a multora dintre fraţii noştri, în special indieni, cărora li s-au luat pământurile, viaţa, şi chiar raţiunea de a trăi, şi negri, care au fost privaţi de libertate”.
Episcopii argentinieni au subliniat opt păcate comise de credincioşi, printre care acelea „împotriva drepturilor umane”, o referire explicită la „tăcerile vinovate” şi „participarea efectivă” în abuzuri comise în timpul dictaturii din 1976-1983.
În Cuba, Episcopii au cerut iertare pentru tot ceea ce în istoria Bisericii locale „a negat Evanghelia adevărului şi a iubirii”.
Mai multe episcopate din Europa au abordat problema anti-semitismului. Biserica din Germania a ales o formă distinctivă de reparare a greşelilor: prin despăgubirea a aproximativ 7.000 victime ale muncii forţate, care au fost angajate în structuri eclesiastice în timpul celui de al Treilea Reich.
Episcopii polonezi au cerut iertare pentru „toţi aceia dintre noi care au arătat dispreţ pentru persoanele de altă credinţă, sau au tolerat anti-semitismul în timpul Shoah-ului”.
Episcopatul elveţian a făcut o „mea culpa” similară, admiţând că „ar fi putut să facă mai mult” împotriva „tiraniei ucigaşe a Socialismului Naţional”.
Episcopii spanioli s-au concentrat asupra Războiului Civil şi au cerut iertare pentru toţi aceia care s-au pătat pe ei înşişi cu acţiuni pe care Evanghelia le deplânge.