Ingineria genetică poate duce la rasism
31.08.2001, Vatican (ZENIT) - Într-o eră a procreerii artificiale şi a clonării umane, ingineria genetică riscă să devină „o nouă formă de rasism”, avertizează Vaticanului într-un recent document. „Dezvoltarea acestor tehnici poate duce la crearea unei subcategorii de fiinţe umane al cărui scop principal este binele altor câtorva fiinţe”, declară Vaticanul în „Biserica în faţa rasismului: pentru o societate mai fraternă”. Aceasta ar putea conduce la „o nouă şi groaznică formă de sclavie”.
Documentul, o actualizare a unui raport din 1988, deplânge întoarcerea la „tentaţiile eugenice”, care se pot vedea în „marile interese de afaceri” care se ascund în spatele acestui tip de experimente. „Guvernele şi comunităţile ştiinţifice trebuie să acorde o mai mare atenţie acestui sector”, afirmă Vaticanul.
Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace a actualizat documentul din 1988 pentru Conferinţa ONU împotriva Rasismului, care va începe astăzi în Durban, Africa de Sud. Documentul arată cum formele variate de rasism se intensifică, în paralel cu avansarea procesului de globalizare.
„Cu privire la rasism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţă, din păcate, din 1988 până astăzi, situaţia nu s-a îmbunătăţit”, se spune în document. „Mai mult, ea s-a înrăutăţit, mişcările în masă ale oamenilor continuând, ajungându-se la conflicte între culturi, populaţiile cu caracter multietnic devenind o problemă reală a societăţii.”
Conform analizei Vaticanului, „căderea Zidului Berlinului a dat drumul resentimentelor şi naţionalismelor ascunse atâţia ani de Cortina de Fier.” Situaţia a devenit mai gravă şi în Africa, în ciuda căderii regimului de apartheid.