Ignoranţa religioasă, provocarea cheie a Episcopilor
30.09.2001, Vatican (ZENIT) - Transmiterea credinţei într-o cultură ignorantă din punct de vedere religios este provocarea principală pe care o va analiza Sinodul Episcopilor, consideră Secretarul General al Adunării.
Cardinalul belgian Jan Schotte a spus sâmbătă reporterilor: „Întrebarea care se va pune este: de ce fel de Episcop are nevoie Biserica în cel de-al treilea mileniu?” „Rolul Episcopului trebuie văzut în relaţie cu Isus Cristos”, a mai spus el. „Să fii slujitorul Său nu înseamnă să fii în slujba societăţii, ci a Evangheliei Sale, şi în acest sens, prin definiţie, Episcopul devine un evanghelizator – toate acestea pentru speranţa lumii.”
Pentru a-şi ilustra mesajul, Cardinalul Schotte a amintit exemplul Cardinalului Edward Michael Egan, Arhiepiscopul de New York, care, la 10 minute după atacurile din 11 septembrie, a mers la scena tragediei pentru a administra Sacramentele şi pentru a fi alături de oameni.
Cardinalul Schotte a subliniat că este important ca, în Sinodul care se deschide astăzi, fiecare Episcop „să ia cuvântul şi să vorbească despre activitatea din Dieceza sa”. El a spus că 213 dintre cei 247 de Episcopi prezenţi conduc Dieceze.
Potrivit spuselor Cardinalului belgian, răspunsurile la chestionarul presinodal trimis de Secretariatul Adunării relevează „importanţa pentru Episcop a drumului şi a formării spirituale”. Chestionarul a fost trimis Diecezelor, Conferinţelor Episcopale şi Congregaţiilor Religioase.
„Episcopul trebuie în primul rând să se îngrijească de modul în care se poate transmite credinţa în cultura de astăzi, şi cum se poate depăşi ignoranţa religioasă a membrilor Bisericii”, a adăugat Cardinalul Schotte. El a explicat că o atenţie specială este acordată regulamentului Sesiunilor, pentru ca astfel toţi Episcopii să aibă şansa de a vorbi. Toţi vor avea opt minute pentru a-şi exprima punctul de vedere, a spus el.
„Toţi Episcopii sunt egali; metodologia nu lasă spaţiu pentru `primadone`, pentru a folosi o expresie împrumutată din operă”, a confirmat Cardinalul. El a mai arătat că Sinodul, care se va termina pe 27 octombrie, încheie un ciclu de Adunări dedicate slujirilor şi stărilor de viaţă din Biserică. Adunările anterioare s-au concentrat asupra familiei (1980), laicilor (1987), preoţilor (1990) şi vieţii consacrate (1994).