Patriarhul ortodox al Antiohiei în vizită la Papa
22.10.2001, Vatican (ZENIT) - Un alt pas a fost făcut astăzi pe calea dialogului dintre catolici şi ortodocşi odată cu primirea în audienţă de către Papa Ioan Paul al II-lea a Patriarhului grec ortodox Ignaţiu al IV-lea Hazim al Antiohiei. Papa l-a vizitat pe Patriarh în Damasc, Siria, la 5 mai a.c. Cu acea ocazie, ca semn al dorinţei de unitate, Sfântul Părinte a propus catolicilor şi ortodocşilor să celebreze Paştile la aceeaşi dată. Această dorinţă a fost împlinită în Siria. Patriarhul greco-catolic melchit Grigore al III-lea Laham a semnat recent un decret în baza căruia credincioşii Bisericii lui vor celebra Paştile după calendarul ortodox.
Adresându-se Patriarhului, Papa Ioan Paul al II-lea şi-a exprimat întristarea faţă de întârzierea procesului refacerii unităţii depline. Dar a recunoscut în liderul grec ortodox unul din pionierii reapropierii dintre creştinii răsăriteni şi apuseni. „Ştiu că Preafericirea voastră, asemeni mie, nu încetaţi să vă rugaţi, să reflectaţi, să acţionaţi şi să îi impulsionaţi pe alţii pe drumul spre unitate”, a spus Papa. „Dialogul teologic nu trebuie să depindă de descurajările unora sau de lipsa de interes sau de speranţă a altora.” Amintindu-şi de călătoria în Siria, Papa Ioan Paul al II-lea a spus: „A fost reînnoirea promisiunii pe care am făcut-o la începutul pontificatului meu, de a face din munca pentru unitate una din priorităţile mele pastorale.”
Antiohia este scaunul Patriarhiei greco-ortodoxe, deşi Patriarhul stă în Damasc. Acest oraş este acelaşi cu cel menţionat în Faptele Apostolilor, locul unde discipolii lui Cristos au primit pentru prima oară numele de creştini.
După întâlnire, Patriarhul Ignaţiu l-a descris presei pe Papa Ioan Paul al II-lea ca pe „unul dintre cei mai mari oameni ai secolului al XX-lea… Amândoi ne-am petrecut viaţa pentru cauza unităţii”, a mai spus el. „De fapt unitatea este parte a adevăratei esenţe a Bisericii. Biserica nu poate fi decât Una. Evident, astăzi trebuie să lucrăm asupra sensului acestei unităţi.”
„Domnul a fondat o singură Biserică, un trup apostolic format pe cei 12 Apostoli. Depinde de noi să ne conformăm dorinţei sale de a acţiona pentru unitatea Bisericii Sale. De aceea, unitatea a fost dintotdeauna centrul activităţii noastre, dedicându-ne întreaga viaţă pentru această cauză”, a mai spus Patriarhul.