Biserici dispărute sau „pe cale de dispariţie”

3 răspunsuri

 1. Dodo spune:

  In localitatea Barbateni, Mun. Lupeni, Jud. HD, Bisericuta de lemn cu Hramul „Pogorarea Sf. Spirit„, declarata monument si trecuta in lista monumentelor jud. HD(Nr. crt. 318, cod LMI –> HD-II-m-B-03362) e inchisa de cel putin 30 de ani de Bis. Ortodoxa care o „administreaza„ si-n prezent ca urmare a decretului 358, iar situatia ei (a Bis. ) este strigatoare la cer, neglijata total, pe punctul de a se darama, abandonata, Bis. construita din 1792, dar largita si reparata ultima dat de credinciosii greco-catolici din comuna Barbateni in 1878.
  In interior se mai vad anumite picturi, se mai pastreaza o parte din altar si iconostas, insa ea (Bis. ) este profanata de neglijenta Bis. Ort. care a permis sa ajunga aceasta podoaba a neamului romanesc in situatia de fata, situatie (de profanare) cu care Bis. s-a mai confruntat doar in primul razboi mondial, cand dominati austro-ungara a transformat-o Bis. in grajd ptr caii, iar ornatele preotesti au fost folosite ptr invelirea cailor. (-cf unei istorii scrise de fostul Pr. Paroh Greco-Catolic in 1934, Pr. Butnariu Ioan-)
  Actualmente se zvoneste ca-n podul bisericii ar dormii copii ai strazi…
  20. MARTIE. 2006————Pr. Szilveszter Dorin Tiberiu
  Pr. Paroh Greco-Catolic, numit la data 17. 01. 2006

 2. Andi spune:

  Biserica aceasta a fost renovata de curand si este pastrata in stare buna.

 3. DA. Biserica a fost renovata…, dar NU e folosita si nici nu se doreste acest lucru de catre Biserica Ortodoxa, chiar daca a mai venit inca un nou preot ortodox. De retrocedare… nu mai vorbim; sau de inventarul Bisericii care ”a disparut” total*(icoane, obiecte de cult, vase sfinte din metale pretioase cu o vechime pe masura,etc.), chiar si clopotele…, deci ar fi interesant de vazut cine, pe ce bani si cum s-au refacut lucrarile de ”reparare”-patrimoniu? Ea a fost practic facuta din nou de niste anonimi, dupa bunul plac al…? Arhitectura, patrimoniu sau traditia neamului romanesc sunt ‘refacute’. Biserica si credinciosii greco-catolici sunt ignorati, insa istoria nu minte. Prezentul e dur. Doua biserici, in aceasi localitate, separate de cca. 20m de drum, folosite de BOR, insa doar una e folosita, cealalta e ‘renovata’ de dragul de a nu se retroceda, doi preoti ortodocsi, care se ‘cearta’ ptr. ‘o mai buna administrare…’. Ganditi-va si d-voastra din anul 1948 credinciosii greco-catolici nu au mai avut bisericile lor; din 1989 au visat timp de 22 de ani ca libertatea de exprimare religioasa sa le fie acceptata de catre Stat-Biserica-(BOR), ei inca mai trraiesc!!! Ba mai mult au si preot si nu vor inceta sa se roage sa-si redobandeasca ceea ce parintii, bunicii lor, Biserica Greco-Catolica a creat pentru sufletele lor. Vrem ce odinioara a fost al nostru! O porunca bisericeasca zice „SA NU FURI”, iar o alta completeaza „nici sa nu poftesti vre-un alt bun al aproapelui tau…”
  05 aprilie 2011, pr. Szilveszter Dorin Tiberiu
  PS: ca de anonimi suntem satui

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *