Inaugurarea Centrului de Spiritualitate Carmelitană de la Luncani
27.07.2002, Luncani (Catholica) - Sâmbătă, 3 august, va avea loc inaugurarea mănăstirii Maicii Domnului de pe Muntele Carmel şi a profetului Ilie, precum şi a Centrului de Spiritualitate al Ordinului Carmelitanilor, din Luncani, judeţul Bacău. Evenimentul va avea loc în prezenţa Episcopului Petru Gherghel al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, şi a Priorului General al Ordinului Carmelitan, Joseph Chalmers.
„Această mănăstire”, citim pe pliantul de invitaţie la eveniment, „este un loc de reculegere, rugăciune şi pelerinaj, deschis tuturor celor de bunăvoinţă. […] Ea a fost sponsorizată din ofertele membrilor Familiei Carmelitane din Italia, pentru a aminti cei 2000 de ani de la venirea lui Cristos pe pământ şi în semn de comuniune pentru o Europă unită. Mănăstirea este un omagiu adus poporului român pentru mărturia eroică a credinţei sale creştine, atât în trecut cât şi în prezent.”
Călugării carmelitani au venit pentru prima oară în România în 1992. Ei au fost primiţi oficial în Dieceza de Iaşi, de către Episcopul Petru Gherghel, la 14 ianuarie 1998. Din 1996, Ordinul este prezent la Bacău cu o comunitate de surori, Surorile Carmelitane Misionare ale Sf. Tereza a Pruncului Isus. Acum Ordinul a încheiat construcţia unui Centru de Spiritualitate şi a unei biserici închinate Maicii Domnului de pe Muntele Carmel şi profetului Ilie. Acestea se află la 15 km de Bacău, pe strada care duce spre Moineşti, în satul Luncani, la doi kilometri de pădure.
Centrul a fost gândit pentru a primi grupuri de pelerini, devotaţi Fecioarei Maria şi profetului Ilie, pentru întâlniri şi exerciţii spirituale. Casa de primire dispune de 20 de camere cu unul sau două paturi, o sală de conferinţe, o sală de mese, mai multe săli pentru întâlniri pe grupuri mai mici. Amplasarea într-o zonă de pădure oferă o atmosferă de linişte, în contact cu natura. Aici, declară călugării carmelitani, viaţa se desfăşoară în fidelitate faţă de valorile spirituale carmelitane, asemeni primilor creştini: „stăruiau în învăţătura apostolilor, în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciune”.