Ţările candidate la Uniunea Europeană sunt un avantaj, nu o povară
28.10.2002, Vatican (ZENIT) - Papa Ioan Paul al II-lea este convins că integrarea ţărilor est-europene la Uniunea Europeană (UE) nu va fi doar un avantaj pentru toţi, dar va contribui la stabilitatea întregului continent.
Suveranul Pontif şi-a exprimat această convingere, în cadrul audienţei de luni în care l-a primit pe preşedintele Republicii Slovacia, ţară candidată la integrarea în Uniunea Europeană, care se află la Roma pentru a celebra zece ani de la independenţa Republicii şi pentru a semna un important acord cu Sfântul Scaun.
„Sunt sigur că apropiata integrare a ţării dumneavoastră în Uniunea Europeană, pe lângă faptul că aduce un avantaj Slovaciei, va contribui la bunăstarea şi la stabilitatea întregului continent”, a afirmat Papa în timpul audienţei. La finalul întâlnirii, Cardinalul Angelo Sodano, Secretar de Stat al Vaticanului, şi preşedintele slovac au ratificat un Acord asupra asistenţei religioase a credincioşilor catolici din Forţele armate şi din Corpurile armate ale Republicii.
„Biserica nu caută privilegii sau favoruri, cere doar să-şi poată îndeplini misiunea, respectând legile care reglementează viaţa civilă”, a explicat Sfântul Părinte în timpul întâlnirii cu preşedintele slovac. Acest dialog trebuie să fie „cordial şi constructiv” cu instituţiile de stat, şi „se dovedeşte a fi îndeosebi util” dacă se ţine cont de faptul că Biserica catolică a trebuit să traverseze o „grea perioadă de persecuţie sub regimul comunist”.
În încheiere, Suveranul Pontif a subliniat că „importanţa acţiunii Bisericii se manifestă înainte de toate în circumstanţele actuale, în care democraţia tânără trebuie să înfrunte probleme legate de moştenirea ideologiei marxiste”.
Din cele circa cinci milioane şi jumătate de locuitori din Slovacia (separată de Republica Cehă la 1 ianuarie 1993), 67,7% sunt botezaţi în Biserica Catolică (conform datelor din Anuarul Pontifical din 2000). Conform altor surse, numărul ateilor depăşeşte 9% din totalul populaţiei.