Castitatea, o virtute care vine dintr-o abundenţă de iubire
13.12.2002, Vatican (ZENIT) - Lumea a început să redescopere valoare castităţii, a afirmat astăzi predicatorul casei papale în timpul reculegerii pentru Advent la care participă Sfântul Părinte şi Curia Romană.
„Termenul virginitate a apărut din nou în mass-media, şi nu într-un mod ironic ca în trecut”, a spus Părintele capucin Raniero Cantalamessa în meditaţia de azi. „Tinerii sunt cei care i-au forţat pe cei mai în vârstă să reconsidere problema, aşa încât au devenit ei înşişi educatori pentru adulţi”.
În cea de-a doua meditaţie din cadrul reculegerii de Advent, ţinută în capela privată a Papei, `Redemptoris Mater`, părintele capucin şi-a ilustrat meditaţia cu un articol dintr-un săptămânal despre „Noua virginitate”. Săptămânalul a publicat relatări ale tinerilor care, din diferite motive, şi-au declarat hotărârea de a rămâne virgini până la căsătorie. Presa italiană, a spus predicatorul, a acordat multă atenţie articolului, publicând articole cu titluri ca „Băieţii descoperă plăcerea virginităţii” şi „Contra-revoluţie sexuală în Statele Unite”.
„Desigur, nu trebuie să ne facem prea multe iluzii”, a spus Părintele Cantalamessa. Zilele trecute, un important ziar a publicat un articol detaliat intitulat „Sex: Internetul oferă 167 de milioane de ocazii. O adevărată obsesie globală”. Totuşi, Pr. Cantalamessa a comentat: „Cel puţin sunt semne ale unei oarecare schimbări în tendinţe, a unei oarecare saturaţii”.
„În vremuri ca ale noastre”, a continuat el, „în care abuzul în domeniul sexualităţii ameninţă chiar însuşi izvorul vieţii şi în care natura ne trimite semnale sinistre de alarmă, este o datorie şi o bucurie pentru credincioşi să redescopere alternativa radicală a Evangheliei: castitatea. Această alternativă nu descalifică şi nici nu blamează sexul, spre deosebire de ceea ce afirmă presa seculară”, a observat părintele capucin. „Dimpotrivă, scoate în evidenţă caracterul său uman, liber şi raţional, împiedicând degenerarea acestuia într-un simplu şi animalic instinct.”
„Aşa cum spunea poetul Rabindranath Tagore, castitatea este o bogăţie care vine dintr-o abundenţă de iubire şi nu dintr-o mare de iubire, iar acest lucru se întâmplă atât în viaţa consacrată cât şi în căsătorie”, a afirmat în încheiere Părintele Cantalamessa.