Dialogul dintre ştiinţă, credinţă şi etică are nevoie de un nou umanism
17.06.2003, Vatican (Catholica) - Academia Pontificală a Ştiinţelor a lansat un apel pentru clădirea unui nou umanism în care ştiinţa, etica şi credinţa să lucreze în dialog şi nu în contradicţie, după cum a informat Biroul de Presă al Sfântului Scaun printr-un comunicat al Academiei publicat ieri. Academia Pontificală a Ştiinţelor este cea mai veche instituţie de acest gen din lume, fiind fondată în anul 1603.
„Astăzi este nevoie mai mult ca oricând de un nou umanism care să ţină cont de toate aspectele culturii umane, şi în care ştiinţele umane, sociale şi naturale să poată lucra împreună”, se afirmă în comunicat. Documentul reuneşte concluziile sesiunii plenare a Academiei Pontificale a Ştiinţelor, care a avut loc în 8-11 noiembrie 2002, când s-a discutat despre contribuţiile oferite de activitatea ştiinţifică şi educativă la cultura fiinţei umane.
Un umanism care să ştie să îmbine ştiinţa cu etica, se explică în comunicat, „va contribui în mod decisiv la sporirea cunoaşterii globale a lumii noastre şi a rolului nostru în ea, la favorizarea respectului faţă de generaţiile viitoare, la promovarea a ceea ce este uman astăzi în persoane, la salvgardarea mediului înconjurător, şi la promovarea creşterii şi a dezvoltării susţinute”.
„În acest sens ştiinţa poate ajuta la a uni minţi şi inimi, la a deschide dialogul nu numai între cercetători, lideri culturali şi politici, ci şi între naţiuni şi culturi, oferind o contribuţie nemăsurată la pacea şi armonia dintre popoarele lumii. (…) Ştiinţa, atât de apreciată în învăţăturile Papei Ioan Paul al II-lea, atunci când este în armonie cu credinţa poate să participe pe deplin la noul umanism”, au afirmat cercetătorii.