Logo-ul oficial al ZMT 2005 de la Köln
17.06.2003, Koln (Catholica) - Mons. Dr. Heiner Koch, Secretar general al Zilei Mondiale a Tineretului de la Köln, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă din 12 iunie 2003, logo-ul oficial al Zilei care, prin concepţia sa dinamică şi prin elementele sale clare simbolizează natura şi caracterul Zilei Mondiale de la Köln din 2005.
Pentru stabilirea logo-ului au fost consultate mai multe agenţii şi diferiţi specialişti în arta grafică. Cele 35 de proiecte adunate au fost prezentate unui juriu profesionist constituit din reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor de tineret. Alegerea juriului a fost confirmată de comitetul executiv episcopal al Zilei Mondiale a Tineretului din Germania şi de Consiliul Pontifical pentru Laici.
„Centrul ZMT – după cum explică Mons. Koch – îl constituie întâlnirea cu Cristos. De aceea crucea a fost plasată în centru şi domină logo-ul. Prezenţa lui Cristos marchează acest eveniment. Culoarea roşie simbolizează iubirea, Patima şi de asemenea suferinţa. În acelaşi timp, acest lucru ne trimite la iubirea lui Dumnezeu şi la moartea lui Isus pe cruce, ne aminteşte şi diferitele suferinţe din vieţile noastre şi din lume. Crucea este simbolul creştin al speranţei şi al mântuirii în Isus Cristos, care este mai mare decât toate suferinţele”.
Steaua simbolizează venirea divină, reprezintă un semn venit din Orient, şi străluceşte ca un semn divin deasupra locului unde s-a născut Isus. Conform tradiţiei biblice, ea le-a arătat celor trei magi, drumul spre Cristos. Acum steaua stă deasupra casei lui Dumnezeu la Köln, şi-i îndrumă pe tinerii din lume spre Köln. Curba reprezintă traiectoria stelei care vine din înălţime, de la Dumnezeu şi străbate orizontul limitat al lumii noastre pământeşti. Culoarea aurie aminteşte lumina cerească a lui Dumnezeu, care luminează întunericul lumii.
Locul manifestării ZMT este reprezentat de catedrala din Köln, unde se păstrează de secole relicviile celor trei regi magi. Culoarea roşie a catedralei leagă Biserica de cruce, deoarece Cristos şi Biserica se află într-o strânsă legătură. Prin Biserică, Cristos răstignit şi înviat este prezent în lumea contemporană. Arcul eliptic, „litera C”, poate însemna Cristos, dar şi comuniune – spun organizatorii ZMT.
Mişcarea arcului este transmisă crucii, se deschide automat spre cruce. Partea inferioară din interiorul arcului evocă Rinul şi o barcă, după cum au explicat în continuare organizatorii ZMT. Biserica este simbolul bărcii, dar şi evocarea arcei lui Noe. În plus, culoarea albastră a arcului simbolizează apa, şi este o evocare a apei botezului.