Ivan Merz, un exemplu de credinţă, de speranţă şi de iubire

1 răspuns

 1. Vincentiu spune:

  Descoperirea fericitului Ivan Merz a fost veritabil prilej de satisfactie , in primul rand pentru ca, dincolo de marturia personala a apropierii de Dumnezeu, se impune un alt model balcanic. Modelul unei deschideri spre Europa si modelul zidirii. Modelul unei lupte interioare cu sinele si cu cotidianele tentatii si impunerea masurii in relatiile cu ceilalti.
  O existenta implinita si un drum spre descoperirea treptata si ferma a lui Cristos.
  Se cuvine sa recomand site-ul www. ivanmerz. hr ca sursa si ca pilda de servire a unei cauze, ca mijloc de a descoperi bogatia unei periferii careia, in general, etichetele „i-au stat bine„.
  Cu toate acestea, Ivan Merz este croat, nascut la Banja Luka iar Maica Tereza este indisolubil legata de identitatea albaneza. Iar crestinismul rasaritean este una dintre fascinantele nuante ale unei religii esentiale pentru definirea Europei.
  In primul rand pentru ca insasi notiunea de confesiune devine arbitrara intr-un spatiu in care , inevitabil. se impune imprumutul reciproc. In care ecumenismul incepe la nivelul unei tolerante firesti, a respectului nascut din admiratia fata de asumarea propriei credinte de catre cel de alaturi. Exista in Balcani acea molcoma acceptare inefabila care impune salutarea la fel de reverentiosa a preotului ortodox , a celui catolic, sau a rabinului.
  Importanta este recunoasterea si afirmarea acestui fapt de catre papa Wojtyla atunci, in acel spatiu. Un nou fragment al mostenirii sale ale carei lumini stralucesc in enciclica Sanctitatii Sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *