Mass-media – pentru sau împotriva omului?
07.08.2003, Oradea (Catholica) - Între temele de cultură abordate în conferinţele de la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic de la Oradea se numără şi cea intitulată „Mass-media – pentru sau împotriva omului?”, care s-a desfăşurat în ziua de 7 august în aula 9 a campusului Universităţii din Oradea. Conferinţele se desfăşoară începând de la orele 15, în zilele de 7, 8 şi 9 august, şi fiecare conferinţă are loc de două ori în cele trei zile. Astfel un tânăr îşi poate alege trei conferinţe la care să participe.
Conferinţa mai sus amintită a fost susţinută de pr. Cornel Cadar, de la Editura Presa Bună din Iaşi, în calitate de moderator, de Cristina Grigore din Brăila şi Oana Capan din Cluj-Napoca, ambele făcând parte din colectivul care lucrează la Catholica. Pentru început, pr. Cornel i-a rugat pe cei peste 100 de tineri prezenţi să dea o definiţie a mass-media şi să facă o ierarhie a mijloacelor de comunicare după importanţa pe care o ocupă în viaţa lor. Astfel, pe primul loc a ieşit internetul, urmat de televiziune, radio, presă, cinematografie, teatru.
Cristina Grigore le-a explicat tinerilor ce înseamnă comunicarea, arătând faptul că, dacă în comunicarea de zi cu zi cu ceilalţi oameni putem transmite şi mesaje involuntare, mass-media în schimb nu construiesc niciodată un mesaj involuntar, ci urmăresc întotdeauna un scop precis. Subliniind faptul că mass-media sunt mijloace atât de informare cât şi de formare, pr. Cadar a identificat, împreună cu tinerii, binele adus de acestea: informare, scurtarea distanţelor între oameni; sensibilizarea la problemele anumitor categorii defavorizate de oameni; educaţie; cultură.
Opinia celor prezenţi a fost că răul pe care îl aduc aceste mijloace este reprezentat în principal de faptul că adesea ele prezintă informaţii greşite, distorsionate. Cu ajutorul prezentării făcute pe calculator pentru această conferinţă, Cristina Grigore a arătat faptul că mass-media trebuie în acelaşi timp să slujească adevărul, binele comun şi demnitatea persoanei; dacă este exclusă oricare dintre aceste dimensiuni, mass-media nu mai sunt în slujba omului.
Tema aspectelor pozitive şi negative din mass-media a fost susţinută şi cu citate din Magisteriul Bisericii. Următorul punct a fost acela al stabilirii în comun a unor reguli de folosire a acestor mijloace de comunicare, subliniindu-se importanţa timpului acordat lor, a folosirii lor cu simţ critic, şi a selecţiei conţinuturilor.
Ultima parte a prezentării a constituit-o utilizarea mijloacelor de comunicare în masă de către Biserică, susţinută de Cristina Grigore şi Oana Capan. Cristina Grigore s-a axat pe prezenţa acestor mijloace de-a lungul istoriei Bisericii, pornind de la felul în care a comunicat Cristos cu oamenii, şi până la lansarea în decembrie 1995 a sitului oficial al Vaticanului, www.vatican.va. Oana Capan a prezentat apoi mass-media catolice din România: edituri, librării, reviste, radio, situri pe internet.