Ca toţi să fie una
19.01.2004, Roma (Catholica) - Ieri a început săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor: în această perioadă (18-25 ianuarie) în lumea întreagă au loc celebrări ecumenice în care creştinii se roagă „Ca toţi să fie una”. În fiecare an, o comisie ecumenică pregăteşte un text propus pentru celebrările ecumenice din această săptămână; în fiecare an comisia de redactare este dintr-o altă parte a lumii, iar tema aleasă este diferită. Tema din acest an este „Pacea mea o dau vouă” (In 14,23-31).
„Tema aleasă a fost propusă de creştinii din oraşul Aleppo din Siria. Acolo creştinii convieţuiesc în mod fratern, într-un fel datorită acţiunii ecumenice pe care o desfăşoară de câţiva ani, dar şi datorită exigenţelor contextului”, a explicat zilele trecute într-un interviu acordat la Radio Vatican Mons. Eleuterio Francesco Fortino, sub-secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. Creştinii din Aleppo trăiesc într-o societate în majoritate islamică, dar în bune relaţii cu Islamul.
Referindu-se la drumul ecumenic, Mons. Fortino a subliniat că acesta este dificil, adesea lent, adesea apar noi dificultăţi, „uneori chiar dificultăţi care provin din motive de ordin psihologic, sociologic, politic”. „Dar observăm an de an că sporeşte – în forme, dimensiuni şi calităţi diferite – fraternitatea dintre creştini; manifestările acesteia nu sunt întotdeauna perceptibile”. „Şi în ultimul an – arată Mons. Fortino – au existat multe elemente de contact cu Bisericile Ortodoxe. Există şi lucruri noi: de exemplu, este nouă atitudinea Patriarhului de Serbia în relaţiile cu Biserica Catolică: o delegaţie a vizitat Roma”, a adăugat prelatul.
„Anul trecut a fost şi o mare delegaţie a Bisericii din Grecia la Roma, şi, în plus, nu se rămâne la nivelul de delegaţie oficială. Pentru Grecia a fost un act pastoral important: au venit la Roma 30 de parohi din Arhidieceza de Atena, cu binecuvântarea şi aprobarea Arhiepiscopului Christodulos, au luat contact cu dicasterii ale Curiei romane, cu parohii, cu instituţii pastorale, cu mişcări catolice precum Focolarinii şi Comunitatea Sant’Egidio. Aceste contacte traduc la niveluri mai lărgite interesul, voinţa Bisericilor noastre de a continua dialogul, discuţia, creşterea în iubire reciprocă”, a declarat în încheierea interviului Mons. Fortino.