Corti: Chemare la redescoperirea Euharistiei
15.02.2005, Vatican (Catholica) - Catolicii şi păstorii lor trebuie să redescopere forţa Euharistiei, a afirmat predicatorul exerciţiilor spirituale ce se desfăşoară acum în Vatican, cu participarea Sfântului Părinte şi a ajutoarelor sale din Curia Romană. În prima zi Episcopul Renato Corti de Novarra s-a concentrat pe răspunsul la întrebarea: De ce a fost necesară anunţarea unui An al Euharistiei? Predicatorul, care este vice-preşedintele Conferinţei Episcopilor Italieni, a spus că acest „an de sinteze” a actualului pontificat este necesar pentru a ajuta persoanele botezate, şi în special pe preoţi, să contemple Euharistia în întreaga ei „splendoare” şi cu deplină „conştiinţă”. Anul Euharistiei a început în octombrie trecut şi continuă până în octombrie acest an.
În pasajele meditaţiei transmise de Radio Vatican, prelatul a spus ieri că în general catolicii au răspuns bine la propunerea Papei. Dar a recunoscut că relaţia unor comunităţi catolice cu acest sacrament trece prin momente dificile. Episcopul Corti a menţionat în special abandonarea practicii Adoraţiei Euharistice, dar şi abuzurile care fac neclară doctrina Bisericii despre sacrament, sau conduc la interpretări eronate. El s-a referit la „locurile goale” de la întâlnirile parohiale, adică la absenţa adolescenţilor şi tinerilor. Predicatorul a avertizat şi despre riscul „trivializării” celebrării Euharistice, în special la căsătorii şi înmormântări, în care această celebrare pare „dictată de curtoazie”. În fine, Episcopul Corti s-a plâns de separarea dintre Euharistie şi viaţa de zi cu zi, inclusiv în rândul creştinilor cu credinţă puternică.
Pentru a se depăşi aceste pericole sau tentaţii, prelatul a propus o mai profundă reflecţie asupra „teologiei Euharistiei”, în special Episcopilor şi preoţilor, pentru a crea o nouă „sensibilitate catecumenală”. În a doua meditaţie de ieri, Episcopul de Novara a explicat de ce magisteriul papal insistă atât de mult pe prezentarea figurii lui Cristos. În primul rând este o „îndatorire misionară” mărturisită de Cristos şi pe care Biserica Catolică este chemată să o trăiască în acelaşi mod. În al doilea rând, este necesar ca figura lui Cristos să fie propusă în special în acest timp de schimbare, în care pluralismul religios se răspândeşte şi care, în viitorul apropiat, va pune Biserica în relaţie cu marile tradiţii religioase din Asia. În al treilea rând, Biserica îl prezintă pe Cristos în răspuns la relativismul religios care se răspândeşte în societatea contemporană, în care există o mentalitate care pare a fi hotărâtă să elimine religiile „care afirmă o revelaţie”.
„Cristos, dimpotrivă, uneşte omenirea”, a observat Episcopul Corti. „Evanghelia este o sămânţă ce umanizează viaţa omenirii. Biserica are vocaţia de a fi sacrament al unităţii şi al păcii”, care îşi găseşte rădăcina în Euharistie.