Cardinalul Martino prezintă Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii
13.12.2005, Vatican (Catholica) - În această dimineaţă, la biroul de presă al Sfântului Scaun, Cardinalul Renato Martino, prefect al Consiliului Pontifical pentru Pace, a prezentat mesajul Papei Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Păcii din 2006. Această Zi este celebrată în fiecare an la 1 ianuarie, în 2006 tema fiind „În adevăr, pacea”. Arhiepiscopul Giampaolo Crepaldi şi Mons. Frank J. Dewane, secretarul şi subsecretarul aceluiaşi Dicaster, au participat de asemenea la conferinţă.
Cardinalul Martino şi-a început expunerea explicând cum a ales Sfântul Părinte „`adevărul` ca temă de reflecţie, făcând legături între numeroasele dimensiuni ale adevărului şi diferitele aspecte privind pacea în lumea modernă”, sursă de inspiraţie fiind constituţia pastorală „Gaudium et spes” a Conciliului Vatican II. „Tema adevărului este, fără îndoială, foarte dragă Papei Benedict, şi apare constant în învăţătura sa până acolo încât am putea spune că de fapt caracterizează slujirea sa papală, ca un laitmotiv aflat la baza altor teme care se dezvoltă după principiul muzical al `variaţiunilor pe o temă`.” Cardinalul a explicat faptul că mesajul papal este împărţit în patru părţi: „Prima parte, care este de natură spirituală şi teologică, subliniază semnificaţia şi valoarea legăturii dintre pace, adevăr şi minciună.” A doua parte analizează pacea în contextul situaţiilor reale de război. „În a treia parte, adevărul păcii este analizat în relaţie strânsă cu […] terorismul.” A patra parte analizează adevărul păcii din punctul de vedere al nevoii relansării procesului politic de dezarmare.
În prima parte a mesajului său, a continuat Cardinalul, „Sfântul Părinte insistă asupra ideii că temele adevărului şi minciunii nu trebuie considerate ca elemente irelevante sau căutări pseudo-intelectuale inutile, ci […] ca evenimente istorice decisive de care depinde bucuria sau nefericirea omului.” Papa continuă afirmând că pacea „este rodul unei ordini care a fost plantată în societatea umană de către Fondatorul ei divin”, a spus Cardinalul Martino, adăugând că „pentru ca procesul păcii să avanseze, omenirea trebuie astăzi să preţuiască legea morală universală. […] În acest punct, […] Sfântul Părinte introduce reflecţiile sale asupra minciunii ca păcat cu consecinţe devastatoare asupra vieţilor persoanelor şi naţiunilor.” Din punct de vedere istoric, Sfântul Părinte „formulează o analiză foarte severă asupra ultimului secol” şi îşi încheie prima parte a mesajului subliniind „nevoia de pace” care este intrinsecă fiinţei umane şi este „un drept din naştere comun tuturor bărbaţilor şi femeilor din familia umană.”
În a doua parte a mesajului, a spus prefectul Consiliului Pontifical pentru Pace, „Sfântul Părinte analizează adevărul păcii în cazurile în care au izbucnit războaie. În astfel de cazuri trebuie să se respecte în totalitate legea umanitară internaţională, […] punct de referinţă pentru comunitatea internaţională.” Cardinalul a trecut la a treia parte a mesajului papal, spunând că „după ce confirmă binecunoscuta condamnare a terorismului, […] Papa Benedict oferă o nouă şi până acum neexplorată interpretate a fenomenului terorismului.” Conform interpretării sale, inspiraţia terorismului se găseşte în nihilism şi în fundamentalismul fanatic care „au o cale complet eronată de abordare atât a adevărului cât şi a adevărului păcii”.
Papa nu trece cu vederea faptul că numărul conflictelor armate a scăzut, spune Cardinalul, dar se referă la numeroasele situaţii în care conflictul este latent şi menţionează specific „autorităţile care […] îşi folosesc puterile pentru a-i incita pe cetăţeni la ostilitate faţă de celelalte naţiuni” şi „programele anumitor guverne care folosesc energia nucleară pentru a crea arme, […] cu convingerea falsă că aceasta garantează securitatea propriului popor.” În încheiere, Cardinalul Martino a indicat numeroasele puncte din mesajul papal „care trasează o cale a spiritualităţii în pace” în dimensiunile ei cristologică, misionară şi eclezială. El a subliniat şi faptul că textul se încheie cu „o invitaţie la rugăciune pentru pace şi la a da mărturie despre pace prin trăirea iubirii”.
Pe măsură ce re-evangelizarea va deveni o realitate a toate cuprinzătoare, lumea va fi binecuvântată cu darul păcii de către Părintele tuturor, recunoscut ca atare. Necredincişii, tăgăduindu-l pe Dumnezeu, nu se pot bucura de darul păcii sale. Mărturisirea şi trăirea Invierii lui Isus Cristos sunt garanţia păcii adevărate şi durabile.