Patriarhul rus insistă cu acuzaţiile de prozelitism

3 răspunsuri

 1. filosoful spune:

  Desigur nu ma mira afirmatia Patriarhului rus Alexei. De fapt in ultimul timp ne-am obisnuit cu astfel de declaratii. Normal ca sunt constient ca nu este asa. CEL CARE CREDE NU POATE TACEA. In sinceritatea inimii asa vrea sa spun poate gresesc ca in Biserica sora multi crestini nu vad bine relatia dintre Biserica si stat. Statul este constient ca in rasarit un rol inca important asupra constiintelor oamenilor il are Biserica. Daca omul de rand are puterea de a ierta numeroasele scandaluri ale unor prelati, acest pact cu statul este mai greu de admis. Noi romani suntem norocosi am putea spune deoarece in Romania relatia CU BISERICA ORTODOXA ESTE FOARTE BUNA, SI AS INDRAZNI SA SPUN CHIAR ECUMENICA.

  Pentru mine MODEL DE COMUNIUNE SI DE DIVERSITATE RAMANE BISERICA GRECO-CATOLICA, CARE PRIN UNIREA CU BISRICA CATOLICA SI RECUNOASTEREA PAPEI CA SUCCESOR A LUI PETRU NU SI-A PIERDUT IDENTITATEA DAR SI-A INTARIT-O. Insa noi trebuie sa ramanem deschisi dialogului, iar dorinta de adevar si de comuniune sa nu se stinga in noi niciodata.
  Va doresc tuturor un sincer si Calduros LA MULTI ANI 2006! DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE CU HARUL SAU SI SA VA INTAREASCA PE TOATE CAILE VIETII VOASTRE. DOMNUL SA VA DARUIASCA PACEA SA!

 2. Eusebio spune:

  Ce gesturi concrete mai vrea patriarhul Alexei al II-lea, cand i sa oferit sa imbolnavit subit. Cauta numai motive si iar motive de a nu se intalni cu Biserica Catolica.
  Ce nu intelege patriarhul Alexei al II-lea este ca prin unire nu va exista decat o singura Biserica, cea a lui Isus Cristos a tuturor si nu Biserica Rusa.
  Cum sa vrea discute Alexei al II-lea cu Sfantul Scaun daca el nici macar cu Biserica Ortodoxa din lume nu vrea.
  Ceea ce vrea Alexei al II-lea sa faca este sa impuna Biserica Rusa ca entitate nu ca credinta. Alexei tine separata si Biserica Rusa de ortodoxism dar sa se mai gandeasca la unificare.
  Dar Dumnezeu este mai mare ca patriarhul rus Alexei al II-lea si o sa randuiasca totul pentru unitate.
  Si un lucru nu mai intelege Alexei al II-lea acela cu nu traieste o vesnicie.
  Dumnezeu sa il ierte.

 3. Petru Ciobanu spune:

  M-am referit si in alte comentarii la strania comportare a lui Alexei al II-lea, si stirea aceasta vine sa ma convinga a cata oara cat de „limitat„ in ale ecumensimului este Patriarhul rus. Se pare, ca fara a lua in considerare dorinta Mantuitorului ca „toti sa fie una„, Alexei al II-lea are o Scriptura proprie „prozelita„ dupa care se conduce. Pentru el este mai importanta puterea pe care ar putea sa o piarda (sau sa o castige) in cazul reunirii Bisericii decat indeplinirea testamentului lui Cristos. Asa ceva este caracteristic natiunii ruse, care s-a deprins cu faptul ca toti sa i se supuna. Alexei considera Moscova a treia Roma, dar cu care drept? Care apostol a ajuns pe la Moscova (fondata pe la 1147). Sau poate Alexei se crede a fi apostol. O fi, dar, dupa cate se vede din compoartamentul lui, precis ca nu este al lui Cristos.
  Vorbeste despre prozelistism catolic in Rusia? Se vede ca nu are pic de idee despre istorie. Oare nu a fost prozelitism impunerea greco-catolicilor din Ucraina sa treaca la ortodoxism si el a fost unul din iniatorii acestei operatii. Sau despre catolicii din Polonia, impusi sa treaca la ortodoxism in perioada tarista. Si exemplele ar continua. Si mai apoi, cu care drept m-ar putea opri un prelat ortodox sa-mi schimb confesiunea, caci, pana la urma, nu confesiunea conteaza, ci credinta. (Sunt si eu unul care, din propria initiativa si nu impus de cineva am acceptat sa devin catolic).
  De fapt, Patriarhul rus nu a fost si nici nu va fi deschis ecumenismului, cu toate ca declara contrariul. Alexei al II-lea a fost din start oponentul curentului ecumenist. Dar, aceasta poate atrage dupa sine, in conditiile unui ecumenism tot mai accentuat, izolarea lui si a intregii Biserici Ortodoxe ruse.
  (De altfel, consider, ca departe de a fi condus de rationamente religioase, Alexei plateste tribut politicii hegemoniste ruse.)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *