Biserica – cea mai credibilă instituţie din ţară

1 răspuns

  1. Armand spune:

    Increderea in Biserica a fost intens speculata de cei care nu au reusit sa surprinda decat aparentele. S- a vorbit de traditia institutiei rigide, cu o ierarhie clara si stricta, manevrand o considerabila forta persuasiva in societatea romaneasca, de conservatorism, paseism, accente misticoide, de inchistare si inertie. S-a vehiculat teoria relatiei schizoide, preotul fiind frecvent subiect de anecdote dar impunand un respect profund.
    Totusi, relatia unui credincios cu Biserica este mult mai profunda. Este vorba, de fapt, de relatia cu Dumnezeu care transcende tipare, formule, imagini si clisee. Este o necesitate care nu ajunge nici macar sa fie constientizata, cel mai adesea dar care guverneaza orice existenta. Este o relatie in care este imposibil a se strecura ipocrizia.
    Unele voci ar putea afirma ca statutul Bisericii in sondaje este rodul crizei societatii in care traim. Ca ne raportam la un refugiu ideal in care „Romania profunda„ se adaposteste dinaintea insecuritatii sociale, economice, morale.
    Totusi, Biserica este mai mult de atat. Prin ierarhii sai este o pilda a asumarii existentei, a dobandirii si administrarii certitudinii. Este suficient sa participi la Sfanta Liturghie spre a afla radacina statutului acestei institutii cu totul aparte. Este necesar a face pasul spovadei si apoi a te impartasi pentru a descoperi sensul relatiei cu Dumnezeu. Lumina pascala este, totusi, mai mult decat preludiu desfasurarii in discoteca. Colindele Craciunului sunt putin mai mult decat momente artistice. Caci nevoia apropierii de Cristos, a raportarii la a Sa jertfa si la Invierea Sa, rugaciunea diminetii, serii si a mesei, neconstientizate chiar , sunt inca prezente in fiecare existenta. Astfel apare cautarea permanenta a Sa. Iar Biserica reprezinta busola in aceasta vitala cautare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *