Evanghelia lui Iuda nu poate schimba viziunea despre Cristos

17 răspunsuri

 1. Toma Radu spune:

  Asa-zisa evanghelie a lui Iuda face parte din acele scrieri redactate cu cel putin un secol dupa Inaltarea la Cer a Domnului si care nu pot exprima adevarul revelat, ele fiind compilatii dupa alte texte mai vechi, care, uneori, contin si parti din evangheliile canonice, dar nu pot adauga adevaruri de credinta. E interesant de consultat si evanghelia lui Pseudo-Toma (despre care vorbeste Sf. Ioan Gura de Aur in jurul anului 390), in care se prezinta copilaria Mantuitorului, dar care ne releva astfel un Isus crud, razbunator, ce nu poate fi conform cu realitatea. Nici un profet din Vechiul Testament nu a vestit un Mesia in ipostaza acestei evanghelii apocrife. Deci viziunea canonica asupra lui Isus Cristos nu poate fi schimbata. (Foarte utila e si lucrarea „Evanghelii apocrife„, Ed. Polirom, 1999).

 2. Armand spune:

  Evanghelia lui Iuda poate sa constituie imboldul unei metamorfoze doar la nivel individual. Pentru viata Bisericii consecintele sunt nule. Nu are ce sa schimbe, nu poate pune pe ganduri sau starni dispute. Caci, asemeni celorlaltor evanghelii apocrife valoarea sa nu este teologica ci pur estetica.
  Este acea frumusete a imaginii, delicate, stralucitoare dar efemere. Este vorba de fascinatia mitului, a personajului cu care tinzi a te identifica partial pentru a- ti sterge din conturul propriei neputinte.
  A vorbi despre autenticitatea sa este bizar caci, in definitiv, nu existenta lui Iuda este propria „ veste„?
  Finalul deschis al noii scrieri apartinand Bisericii primare mi-a amintit de cel al prezumtivului autor.
  Pacatul lui Iuda nu a fost tradarea Mantuitorului. Iertarea acordata lui Petru i-ar fi fost, neindoielnic, acordata si lui. Ipoteza calitatii de instrument divin, desi stranie, pe alocuri, ar putea fi privita, in egala masura, cu bunavointa. Dar Iuda nu a regretat inca nadajduind, ci s-a sinucis. Iar sinuciderea sa nu poate fi privita ca o chestiune personala atata timp cat consideram orice viata ca forma de dialog cu Dumnezeu.
  Desigur, a-ti lua viata nu impune si ostracizarea. Creatia Virginiei Woolf, a lui Esenin, Hemingway, Kawabata, Trakl sau Maiakovski nu poate fi umbrita de gestul final. Si totusi, de ce papa Wojtyla, prada unei suferinte atroce nu a avut nici cea mai palida intentie a auto- suprimarii? De ce sirul de martiri nu a apelat la curmarea, prin proprie vonta, a chinurilor? Iar Sfanta Tereza a Pruncului Isus si a Sfintei Fete a indurat, in pragul unei torturi spirituale dublate de cea fizica, pana la capat , boala.
  Tocmai de aceea, ma bucur de aflarea acestui text privindu-l doar in sine, ca rod al temerilor, indoielilor, grijilor si iluziilor unei comunitati. Lirismul sau, ca si al Evangheliei dupa Toma, a intregului sir al evangheliilor necanonice este de apreciat. Restul este tacere.

 3. Petru Ciobanu spune:

  Tot mai mult mă uimesc în ultimele trei luni ştirile despre această aşa-numită Evanghelie a lui Iuda. Dar şi mai mare mi-a fost nedumerirea când, pe un site rus, am citi ştirea că Vaticanul are de gând să-l reabiliteze pe cel care l-a trădat pe Cristos. Însă în curând am citit şi dezminţirea din partea Vaticanului, or scris este în Scriptură că „mai bine nu se năştea„ cel care îl va vinde pe Domnul. Poate în marea sa milostivire, Isus l-ar fi iertat pe vânzătorul Său, dar problema rămâne a fi deschisă, iar cuvintele din Evanghelie, citate mai sus, aruncă o lumină asupra acestui lucru: „trădarea este un păcat de moarte„, mai ales dacă este trădat însuşi Dumnezeu.
  Lucrul care mă miră însă cel mai mult este că publicarea acestei cărţi are loc anume în SUA, ţara care ne-a „blestemat„ deja cu o serie de cărţi „inovatoare, care aruncă o nouă lumină asupra credinţei„ şi mă refer aici la „Codul lui da Vinci„ sau la „Misterul templierilor„. Oare la câte încercări va mai fi supusă Biserica şi credinţa creştină de cei ce văd în credinţa/religie nu altceva decât o modalitate de îmbogăţire? Ar fi bine de arătat lumii întregi că Iuda nu putea scrie o Evanghelie despre Cel pe care l-a vândut, căci asupra lui, chiar dacă nu se sinucidea, atârna, întocmai sabiei lui Damocle, blestemul de a-L fi vândut pe Cristos. Ce fel de inspiraţie divină ar fi avut el? Nici un fel, aşa că aruncaţi cât mai departe cărţile de acest gen, căci ele nu fac altceva decât să denatureze un adevăr într-adevăr revelat (în evul mediu, astfel de cărţi ar fi arse pe rug înainte de a fi tipărite).

 4. Ana spune:

  Nu pot sa spun decat ca lumea se apropie de sfarsit datorita semnelor care sunt relatate in Biblie si care se implinesc rand pe rand. Ma mira si ma doare faptul ca atat de repede oamenii merg dupa niste invataturi care ii adancesc si mai mult in necunostinta de Dumnezeu. Ce se intampla fratilor? oare ti-e constiinta mai linistita daca accepti aceste epistole false scrise de oameni pierduti? De ce atat de greu crezi Biblia insasi, care e revelata de Dumnezeu si dovedita istoric ce e inspirata de Suveranitate.

 5. Ana spune:

  Ar fi bine sa ne trezim o data pt totdeauna si sa nu ne lasam dusi de vant atat de usor!! Sunt doar minciuni!!

 6. Tot timpul m-am intrebat: cat e de mare vina lui Iuda? Daca nu il trada pe Isus cum se mai implinea profetia? Iuda a fost doar o unealta? Isu putea foarte bine sa scape, daca voia.
  Vad ca se infiereaza noile teorii aparute in ultima vreme, dar daca unele sunt corecte? De ce nu sunt corecte? Pt ca asa spune Biserica? … Hmmm… Cititi toate perspectivele si dupa aceea trageti concluzia. Dar niciodata nu trageti o concluzie finala! S-ar putea sa nu fie cea corecta!

 7. Gelu spune:

  Dupa ce am vizionat documentarul, a trebuit sa fac distinctie intre religie si stiinta, pentru ca unele chestiuni de religie nu pot fi dovedite stiintific. Nu trebuie sa dezmintim autenticitatea documentului, insa, nici sa il aprobam fara a cugeta ulterior. Cum sa spus si in documentarul de la National Geographic, documentul ofera informatii despre crestinismul timpuriu, despre gnosticism, axandu-se mai mult pe latura istorica decat pe cea de dogma religioasa, deci este mai important din punct de vedere istoric. Asemanarile si deosebirile care sau facut intre document si dogma crestina sunt facute de oameni deci sunt subiective si neexistand dovezi clare se pune la indoiala credibilitatea lor cu toate ca sunt mari oameni de stiinta. Deci ramane ca fiecare sa aiba o parere proprie despre acest subiec.
  Uitandu-ma si peste comentariile altor persoane nu poate fi dezminti nici faptul ca printr-o tehnologia atat de dezvoltata, americanii in razboiul acesta modern si „ascuns„, pe care il poarta de cativa ani incoace, de cucerire a suprematiei totale in lume, sa fi creat acest document in zilele noastre, pentru ai pune la „incercare„ pe cei slabi, castigand astfel teren si in plan religios.
  Cum am mai spus, ramane la latitudinea fiecaruia sa creada ceea ce vrea.

 8. Petru Ciobanu spune:

  Istoria nu se bazează pe expresii de tipul „dacă nu era„, „dacă era„. Istoria cercetează faptele reale. Şi trădarea lui Iuda este un fapt real şi nu putem, dar nici nu suntem în drept, să ne întrebăm „Dacă nu era Iuda„. El a fost. Dar să nu uităm că Dumnezeu nu l-a făcut pe om o fiinţă iraţională, un robot, ci un om cu libertatea de a gândi, şi Iuda a gândit, şi a vândut. Da, astfel s-au împlinit profeţiile, dar citiţi atent atent şi înţelegeţi cuvintele spuse de Isus în privinţa celui care urma să-L vândă. Pentru acesta nu există iertare. Şi aceasta nu este învăţătura Bisericii, ci a lui Cristos.
  Acum mai punem la îndoială şi învăţătura Bisericii. Atunci pentru ce mai spunem în mărturisirea de credinţă că „cred în sfânta, catolică şi apostolică biserică„. A nu crede în învăţătura ei oare nu înseamnă a nu crede în Ea, care este mireasa lui Cristos şi a cărei învăţătură este revelată de către Sfântul Duh? Priviţi în istorie la exemplele atâtot erezii care au pus la îndoială învăţătura Bisericii. Toate au avut un sfârşit, mai mult sau mai puţin tragic, căci toate au pus la îndoială un adevăr revelat. Da, îmi veti răspunde, Biserica a luptat împotriva lor, cu orice mijloace. Dar oare nu tot aceleaşi mijloace au fost folosite cândva în lupta împotriva Bisericii? Aceleaşi, număi că rezultatele au fost diferite. În urma persecuţiilor, Biserica, care învăţa un adevăr revelat, a ieşit nu doar învingătoare, ci şi mai puternică, iar ereziile, care puneau la îndoială adevărul, au fost distruse. Aşa că vă rog, cercetaţi adând înainte de a pune la îndoială învăţătura Bisericii lui Cristos.

 9. Rammsy spune:

  Si totusi, … existenta binelui poate fi dovedita fara cea a raului!? Si daca totusi biserica este cea care nu vrea sa arate plevei adevarul din cauza faptului ca se considera ca nu meritam sa stim, … prea prosti fiind in ochii lor! Concluzia, … si din cei 12 numai 4 au scris si au facut consideratii?! Sa fim seriosi! Cei ce au lasat sa apara anumite lucruri nu au facut sondaje de opinie inainte, … au facut-o pe propriile consideratii… de fapt mult timp vom muri inepti de acum in colo! … Urasc faptul ca din ORICE se face o afacere!

 10. Simona spune:

  Tradare a existat, exista si va mai fi. Tradarea lui Iuda a fost o necesitate, indiferent de modul in care s-a petrecut. Si daca a fost pentru bani, gestul sau a fost iertat. Isus inseamna iubire. Noi, nu stim sa iertam. Totusi inclin sa cred ca exista foarte multe lucruri ascunse (chiar de Biserica), despre care vom afla. Trebuie sa admitem adevarurile, trebuie sa evoluam. Dar asta nu va schimba Credinta. Ea se afla in inima noastra. Chiar cind o negam. . noi o simtim in adincul nostru.

 11. Nu exista nimik, nici rai, nici iad, exact ca acum f. multi ani cand lumea credea ca pamantul e plat si ca singurul zeu suprem e soarele. asa ati fost si voi aburiti de catre niste oameni care scot niste vorbe, fara vre-o dovada concreta. daca bivolaru a reusit sa faka o secta acum in zilele noastre prin diverse metode, atunci era si mai usor mai ales ca informatia care a circulat de-a lungul vremii a suferit extrem de multe modificari, modificari aduse de niste interese. ma mir cum se mai duk oamnenii sa asculte preoti betivi, hoti, care preacurvesc si spun in biserica ca il reprezinta pe „el„. astept injuraturi , binenteles de la oamenii lui dumnezeu

 12. Alina spune:

  Normal ca biserica nu va accepta nimic din ceea ce ar putea sa clatine „adevarul„ absolut pe care cred ca il detin! Si chiar Isus daca ar reveni pe pamint fiti siguri ca il vor rastigni iar…

 13. Maria spune:

  Cei care il apara pe Iuda gandesc aproximativ asa (din pacate pentru ei GRESIT, pentru ca nu vad si prin ochii inimii, pentru ca doar astfel, ca pe drumul spre Emaus, poate fi vazut si inteles Cristos!): Iuda a fost un martir! De ce? Pentru ca, in calitate de UNIC intelectual printre ucenicii „indobitociti„si neinsemnati pescari, vamesi, vraci ai Domnului, cunostea RATIONAL Scripturile si stia ca Mesia va fi vandut, iar cel ce-L va vinde va fi damnat de toti si toate. Unde ar fi vina lui Iuda, atunci, spun ei, daca un Dumnezeu„nemilos„ l-a programat din vesnicie sa-L vanda pe Mesia , iar el nu a facut nimic altceva decat sa raspunda programarii? Si ar mai adauga dupa calapoade made Dan Brown sau Mungiu Pippidi: „cine e mai de condamnat? Dumnezeu Atotstiutorul, ca l-a „programat„ sa vanda, dupa care „ii scoate ochii„ ca „a facut ascultare„si l-a vandut, sau Iuda, care , ca faptura cu gandire istorica, trecatoare, limitata (desi intelectual) nu a facut altceva decat sa-i creeze Domnului prin oportunitatea generata a confruntarii cu inteleptii poporului „conditiile de laborator„ in care sa-si probeze dumnezeirea? Categoric, Iuda a fost un martir al omenirii in … lupta sa nedreapta ca fortze cu Dumnezeu …
  Nu e prima data cand schimbam lucrurile:prima data Adam a facut acest lucru. Vinovat nu sunt eu, Doamne, Adam, ca am incalcat porunca Ta, ci Tu care ai creat-o pe Eva, desi in atotstiinta ta precunosteai ca ea ma va ispiti si ca eu voi incalca porunca cedand ispitei…
  Din fericire pentru noi si din pacate pt. Iuda nu e asa.

  Nu, Alina, nu pentru bani a vandut Iuda! Daca obtinerea banilor l-ar fi interesat atat de mult, nu i-ar fi aruncat, nu ar fi strigat dupa aceea „am vandut sange nevinovat!„, ar fi pus taxa pe minunile Domnului sau ar fi comercializat obiecte atinse de Domnul …
  Iuda a fost liber sa aleaga… Nimeni nu l-a fortzat sa vanda! Aportul sau la sacrificarea Domnului a fost neinsemnat. Se planuia de multa vreme prinderea si uciderea Lui. Iudeii acelui timp nu aveau nevoie de Iuda ca sa-l prinda si sa-l ucida pe Domnul!
  Atunci pentru ce Iuda are o vina si de ce l-a vandut pe Domnul?
  Gandesc ca nu banii au fost motivul pt. care a vandut. Chiar si pt. acel timp, 30 de arginti erau o suma neinsemnata. Resortul lui Iuda a stat in citirea textelor sacre in litera, fara a le vedea/gusta sensul ascuns, profund, nu le-a citit cu inima! Iuda a facut cam cum ne place noua sa facem uneori, si cum adesea au procedat si cei din Vechiul Testament (Avraam : binecuvanteaza-l , Doamne , pe Isac… Eu, Avraam, Ti-am dat o mana de ajutor , ca Tu intarziai minunea daruirii fiului promis prea mult si biologic nu mai avea cum sa-ti mai iasa pasientza … Saul, ingrijorat de intarzierea profetului la ritualul de binecuvantare anterior luptei, trece el sa aduca jertfa). Intelegem uneori ca Domnul vrea sau ne fagaduieste un anumit lucru si nu mai avem rabdare, increderea ca asa va fi … Si trecem sa-i dam o mana de ajutor, sa-l punem sa semneze de bune hotararile luate de noi , dupa capul nostru …
  Iuda a gandit mantuirea promisa de Cristos omeneste : va infrunta sinedriul, va face ca un scamator o minune doua in fatza lor, ei il vor numi lider, il vor inscauna peste evrei si in fruntea lor Crstos va duce lupta de eliberare de sun stapanirea romana … Nu putea sa spuna asta preotilor … Singura motivatie logica a tradarii sale inaintea lor era obtinerea unor bani sau a unei functii. Trebuia sa procedeze astfel incat sa-i creeze Domnului conditiile sa „presteze„ cateva miununi si sa-i convinga pe cei ce faceau legea.
  Greseala lui, pe langa cea comuna, de a-si trada prietenul, maestrul, invatatorul, a constat in aceea ca s-a hranit 3 ani din prezenta Domnului fara a intelege nimic din asta, fara a-l descifra cu inima, ci citindu-l tot prin gandirea sa, corupta de perceptia omeneasca a luptei pentru putere… Pentru ca in credintza „organul„ vederii nu sunt ochii, ci inima, prin iubire!
  Domnul a luptat pt. Iuda pana in ultima clipa… Cum? Atunci cand stii ca esti prins sau pe cale de a fi prins asupra unui fapt de care ti-e rusine, te lasi de el… La cina, Domnul i-a dat de inteles lui Iuda ca e descoperit… Nu pt. a-l umili i-a spus cele prin care ii dadea de inteles aceasta, ci pt. a-i da prilejul unei marturisiri, unei spovezi:„Da, Doamne, am gandit sa te dau in mana preotilor Templului, spovezi apte sa salveze iubirea… La fel a fost si cu Adam, la fel a fost si cu Cain… Cel care a tzesut ochii in corpul nostru nu putea sa fie atat de nevazator incat sa nu-l vada dupa tufisuri pe Adam (si sa intrebe „Adame , unde esti? Oare ai mancat tu… ?) sau sa nu stie indeletnicirile lui Cain (Unde e fratele tau, Abel?)
  Greseala lui Iuda a fost negarea iubirii, desi toti cei 3 ani, faptele lui Cristos din cei 3 ani au strigat numai iubirea Sa pentru oameni … .

  Da, Augustin, exista preoti „betivi, hoti, care preacurvesc s. a. m. d. „, dar Domnul ne va intreba pe fiecare nu cat L-au iubit si marturisit ceilalti, ci cat l-am iubit si marturisit eu , unul , fiecare dintre noi care am avut sansa de a-i citi urmele si prezenta in creatzia din jurul nostru, chiar si acei oameni care ne revolta prin pacatele lor… Pt. ca acei oameni devin pentru mine prilej de a ma sfinti, de a ma ruga eu dreptul, cucernicul, preacuratul si sfantul pentru mantuirea sufletelor lor si a-i arata astfel Domnului ca i-am inteles mesajul, ca i-am impartasit iubirea si ca traim iubirea sa ca fiind noi insine madular adevarat in trupul Sau, in Biserica Sa.
  Domnul nu a facut biserica pt. sfinti, ci PENTRU A NE SFINTI IN TRUPUL EI, CA MADULARE VII, care , ca intr-un organism, sufera pt. acele madulare care au decazut in hotzii, in curvii si alte uraciuni, care lupta pentru ele sa le insanatoseasca.
  Ferice de acei preoti care in amarul caderilor lor, de care spui, vor vedea in tine, in inaltzimea sfinteniei tale, a puritatii cu care iti traiesti inaintea Domnului si pentru Domnul vocatia si misiunea pt. care Domnul te-a daruit, Augustin, prilejul pentru ei de a se trezi din pacatul lor, de a intelege vazandu-te traindu-ti credintza cat de minunat e Dumnezeul caruia tu te inchini si pe care ei au ales sa-l paraseasca, sa-l vanda pt. mai putin de 30 de arginti, pentru o noapte de destrabalare, pentru ohotzie de dragul hotziei sau pentru alte asemenea…
  Si ferice de tine, Augustin, ca te-ai facut pricina de rasumparare la Domnul in si prin iubire a fratzilor tai cazuti, care au fost chemati prin formarea lor sa cunoasca si sa marturiseasca mai mult ca tine pe Domnul, frati pe care Domnul i-a umilit in intelepc iunea lor omeneascva, inaltzandu-te pe tine, care L-ai inteles si urmat mai mult decat ei…
  Sa dea Domnul asa sa fie, frate Augustine, desi tare ma tem ca mai e multa vreme de dus pana cand sfintenia Domniei tale va converti pacatosenia lor… Toate sunt insa cu putintza celui ce crede… , mai putin sa vada prin barna din ochiul propriu, paiul din ochiul aproapelui …

 14. Cum poti sa crezi in asa ceva cind cu voia Domnului sau tiparit cele 4 evanghelii a celor ce lau iubit pe domnul nostru ISUS CRISTOS. Si chiar daca ar exista cu adevarat asa ceva ceea ce nu cred de ce nu se povesteste despre invierea sa? , si despre toate celelalte petrecute dupa moartea sa. Se apropie cumva sfirsitul lui satan si acesta urla de nebunie ca stie ca nu are nici o sansa, pieirea lui este eminenta, si atunci cauta pe toate mijloacele sa insele pe cei credinciosi. De altfel aceasta scriere vine in continuarea unei alte blasfemii „ Codul lui DaVinci„.

 15. Iulian spune:

  Daca a-ti fi studiat Vechiul Testament, daca la-ti fi iubit pe Dumnezeu, Dumnezeul cerurilor si pamanturilor, Dumnezeul cel viu, Dumnezeul lui Avraam, a lui Isac si-al lui Iacov, nu a-ti mai comenta pe aceasta tema, totul v-ar fi descoperit de Dumnezeu voua prea putin credinciosilor. Satana va indeamna la comentarii, comentand va arata-ti masura credintei voastre. Eu atat va spun Iubiti-L pe Domnul Isus Hristos, fiul LUI Dumnezeu Tatal , caci asa de mult ne-a iubit pe noi oamenii incat l-a dat pe singurul sau Fiu noua. ca cei ce cred in El sa se mantuiasca si sa capete dreptul de a se numi fiu al lui dumnezeu.

 16. Antonivs spune:

  Este la fel de probabil ca documentul sa nu fie a lui Iuda ca si cum ai spune ca este la fel de probabil sa spui ca Iuda s-a sinucis in ziua in care a fost crucificat Hristos.
  Biblia este cel mai mare mister de pe Terra. DE CE?
  Pentru ca pe ea se bazeaza niste chestii nu chiar foarte credibile. Nimeni nu este in stare sa o traduca corect si in totalitate(sau poate s-ar putea dar insa asta ar fi o catastrofa. )NU trebuie sa ii vedem puterea lui Hristos prin imaginea modificata de preotii si filozofi in dea cursul istoriei. Trebuie apreciat si iubit pentru simplu fapt ca a propus un model de religie care are ca mesaj pacifismul. Sa nu va faceti o imagine proasta despre mine, nu sunt ateist.

 17. Nu pot decat sa ma minunez!!! In primul rand de ceea ce se incearca sa demonstreze Evanghelia lui Iuda [ceea ce dupa parerea mea e mai mult decat o erezie], dar mai ales gandindu-ma ce efect va avea asupra, multora dintre oameni!
  Din toate aceste „palmi„ primite de Domnul Iisus, cum ar fi Codul lui Da Vinci, dar mai ales aceasta Evanghelie a lui Iuda, nu se poate trage decat o singura concluzie: desi aparent il palmuiesc pe Domnul Iisus, de fapt, si asta trebuie sa o spun ca nu este decat parerea mea, poate gresita, poate nu, nu ne pot face decat sa avem certitudinea divinitatii Sale. De ce asta? Pt ca sunt intarite aici mai mult ca nici o data spusele Mantuitorului referitoare la toate incercarile de terfelire, ca sa spun asa, care se vor face impotriva Lui si a invataturilor Lui, spuse pe care le intalnim in p toate cele 4 Evanghelii. Inca o dovada a faptului ca Iisus Hristos = dumnezeire + adevar + lumina. Asta ar fi parerea mea, nu imi pasa cati vor fi de acord cu mine si cati nu! In rest ce pot sa mai spun, decat: PIEI SATANO!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *