BOR vrea să pună mâna pe pământurile, pădurile şi cimitirele greco-catolicilor

6 răspunsuri

 1. Toma Radu spune:

  Biserica Ortodoxa adopta din nou pozitia pe care a avut-o in acei ani de prigoana, cand Romania a intrat in sfera de dominatie sovietica. Sa nu uitam ca si atunci s-a facut prozelitism (greco-catolicii sa revina la ortodoxie), sub pretextul reunificarii spirituale a tarii, iar cei ce s-au opus (atat preoti, cat si laici), au fost arestati, inchisi sau chiar ucisi. Terenul trebuia pregatit pentru desfiintarea de jure a Bisericii Romane Unite cu Roma si pentru eliminarea asa-zisilor spioni ai Vaticanului (de aceea fiind persecutati si romano-catolicii). E lamentabil ca Biserica Ortodoxa, respectabila prin traditia si bogatia ei spirituala, nu intelege ca e dreptul fiecarui cult sa primeasca ceea ce s-a luat in mod abuziv dupa 1945.

 2. De ce nu vreti sa fiti seriosi stimabililor greco-catolici? Daca vorbiti de oprimarea la care au fost supusi greco-catolicii, atunci sa vorbim si de felul in care au intrat catolicii in Transilvania, cum au realizat Uniatia, intre noi fie spus – o aberatie, sa ne aucem aminte cit biserici au darimat cu tunurile austriecii.
  Sa ne aducem aminte ca manastirea Voievodului Constantin Brancooveanu a fost daramata de catolici, iar Voievodul cu cei patru fi ai sai au primit moarte de martir si nu s-au lepadat de credinta ortodoxa, iata, de doua ori martirizat, odata de musulmani, iar mai apoi de interesele papale .
  Despre aceasta de ce nutrebuie sa vorbim? Pentru ca ortodocsii sunt prea toleranti si in numele proprietatii trebuie sa uite cum au fost trecuti ei la Uniatie? Sa discutam despre anii 1697 – 1760, nu doar de la 1945
  Cunoastem ordinul venit de la Vatican, care solicita tuturor recuperarea proprietatilor, sunt destui care au inteles ca Vaticanul nu ne socoteste frati, ci slugi mai mici.
  Dar Dumnezeu, ca si in trecut va arata cine are dreptate. Sa-i ajute Domnul pe greco-catolici sa redevina ceea ce au fost stramosii lor, adica ortodocsi.

 3. De ce nu incetati stimabililor ortodocsi de a mai izbi in greco-catolici? De ce Domnule Gheorghe Popescu vorbiti doar de o parte din istorie si nu acceptati relitatea istorica a neamului roman? De ce treceti cu vederea implicarea greco-catolicilor in desteptatrea neamului ramon prin Scolile Ardelene? De ce uitati ca slujim aceluiasi Dumnezeu? Libertatea de constiinta a fiecarui om trebuia respectata, si nu uitati ca nu toti romanii doresc sa fie ortodocsi. De ce identificati nationalitatea cu religia? Poate avem cu totii nevoie de a accepta convertirea inimii si de a ne recunoaste greselile…

 4. Petru Ciobanu spune:

  Dacă tot ne-am afundat în discuţii istroice, de ce să nu recunoaştem că primele structuri ecleziastice din spaţiul românesc, menţionate în documente, este o episcopie catolică, fie ea şi a cumanilor. De ce să nu spunem că şi domnitorii Moldovei, înţelegând necesitatea alianţei cu Vestul, au acceptat să treacă la catolicism (vezi exemplul lui Laţcu), alţii luându-şi soţii catolice. Să nu mai vorbesc aici despre desele contacte pe care le-au avut voievozii români cu Sfântul Scaun şi nimeni din ei, cu mintea lucidă, nu a văzut în aceasta vreo amenţare la adresa ortodoxiei. Ar fi fost oare posibil, fără astfel de relaţii să se contruiască în Transolvania, de către domnii celorlalte două ţări româneşti biserici şi mănăstiri ortodoxe? Succesul lor a constat în faptul că nu au vazut în catolicism un inamic, ci un frate, fapt care mulţi dintre ortodocşii de ayi refuză să-l facă.
  Şi dacă tot să vorbim despre Unia de la 1700, a fost un act binevol, fără presiuni din partea Papei, cei care au aderat la această Unie văzând în acest act unul progresiv, fapt ce le-a permis să promoveye la nivel înalt valorile naţionale (amintiţi-vă de Şcoala Ardeleană, de revoluţionaroo paşoptişti din Transilvania, despre făuritorii Unirii de la 1918, martirizaţi de regimul comunist în complicitate cu Biserica ortodoxă). De ce să plângem ayi că austriecii au distrus o biserică, vîte biserici au distrus comuniştii în complicitate cu ortodocşii, numai ca acestea să nu fie ale greo-catolicilor? Le distrugeau atunci, le mai distrug şi azi. Cum puteţi condamna dacă daţi dovadă de o ignoranţă totală a istoriei?

 5. Cristian spune:

  „Pentru cei ce nu-şi cunosc istoria, ea se repetă.„
  Este regretabil că astfel de manifestaţii au loc în aceste timpuri, acestea vin din ignorantă şi din lipsa de atitudine crestina. Nu numai ortodocşii nu-şi cunosc istoria, dar sunt şi printre gr-catolici care nu se informează. Informaţii reale apar în puţine publicaţii din ţară, este nevoie de un discernămînt cultural pentru a selecta informaţiile, dar cel mai important aspect in aceasta chestiune, este dorinţa reală de a cunoaste. Sunt multe carţi scrise în perioada comunista şi care erau citite in secret in acele vremuri, acum ele stau pe rafturile bibliotecilor şi sunt citite de de puţine persoane. Este nevoie mare de educaţie şi ea poate fi raspîndită numai de cei educaţi şi care işi actualizeaza aceasta potenţa. Din robi ai pacatului trebuie sa devenim servii lui Dumnezeu. Diferenţa intre rob şi serv este mare, primul o face din obligaţie, al doilea din alegere liberă. Să se împlinească Voia Domnului, mai mult de atît înseamna mai puţin.
  Lăudat sa fie Isus şi Maria!

 6. Vasile spune:

  … si de lucrul acesta sunt constienti si ortodocsii. Si ca dupa ce intram in UE nu vor mai putea face nimic ca sa „piarda„ proprietatrile in favoarea Bisericii Unite. Asa ca eu il vad ca pe un ultim strigat. Speram sa se consoleze cu ideea si sa ne accepte ca frati altfel decat cum au facut pana acum. Apropo, pe situl patriarhiei e publicata pozitia oficiala a bisericii ortodoxe (cel putin a mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului) fata de Biserica Unita. Un document interesant de studiat. Cred ca nu e recomandat catolicilor mai slabi de inima! Doamne ajuta!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *