PS Petru Gherghel: pastorala de Crăciun (fragmente)
19.12.2007, Iaşi (Catholica) - Misterul pe care-l celebrăm de sfântul Crăciun ne umple inima de bucurie, de lumină şi speranţă. Dumnezeu se face om, ia asupra sa firea noastră, coboară într-o familie de pe acest pământ, pentru a ne introduce în sânul familiei trinitare din ceruri, pentru a ne face părtaşi de firea sa dumnezeiască. De la cântul de preamărire al îngerilor de pe câmpul Betleemului, de la bucuria păstorilor şi a magilor veniţi din răsărit şi până în zilele noastre, vestea naşterii Mântuitorului a cuprins tot pământul, a străbătut toată istoria şi a ajuns la noi.
Folosindu-mă de cuvintele îngerului, care i-a surprins şi i-a îmbucurat pe păstori, vă adresez şi anul acesta mesajul meu şi al nostru de sfintele sărbători, spunându-vă din inimă: „Nu vă temeţi, căci vă vestesc o mare bucurie, care va fi pentru tot poporul: astăzi în cetatea lui David vi s-a născut Mântuitorul, care este Cristos Domnul” (Lc 2,10). Adresându-se credincioşilor din nordul Africii de sărbătoarea naşterii Domnului, sfântul Augustin le spunea: „Celebrăm naşterea Domnului cu mare sărbătoare. Să se bucure oamenii, să se bucure mamele. Cristos s-a făcut om şi s-a născut dintr-o femeie. Bucuraţi-vă, voi copii sfinţi, care aţi ales să-l urmaţi pe Cristos. Bucuraţi-vă, voi fecioarelor sfinte, Fecioara a născut pentru voi un mire, care nu vă lezează integritatea voastră. Bucuraţi-vă, voi cei drepţi, pentru că este naşterea celui care face dreptate. Bucuraţi-vă, voi cei slabi şi bolnavi, pentru că este naşterea Salvatorului. Bucuraţi-vă, voi cei închişi, pentru că este ziua de naştere a Eliberatorului. Bucuraţi-vă, voi cei ce slujiţi, pentru că s-a născut Stăpânul tuturor. Bucuraţi-vă, voi oameni liberi, pentru că este ziua de naştere a Biruitorului. Să se bucure toţi creştinii, căci este naşterea lui Cristos!” (Serm. 184.2).
[…] Orice naştere, orice copil, este un dar ceresc, transmis lumii de Dumnezeu prin părinţi, este un adevărat motiv de bucurie. Pruncul divin, Isus cel născut din Fecioara Maria la Betleem şi încredinţat grijii părinteşti a sfântului Iosif, este garanţia acestei bucurii. „Bucură-te, o Marie, maica lui Dumnezeu, tezaur venerat de întreaga lume, lumină care nu se mai stinge niciodată, strălucitoare coroană a fecioriei, templu indestructibil, mamă şi fecioară în acelaşi timp; din tine s-a născut cel despre care vorbeşte sfânta evanghelie: «Binecuvântat este cel care vine în numele Domnului»”, precizează cu atâta claritate sfântul Ciril din Alexandria (PG 77,1054). Naşterea lui Cristos este începutul poporului lui Dumnezeu, este ziua de naştere a capului, este ziua de naştere şi a trupului. Trebuie să ne manifestăm cu bucurie la marea sărbătoare a Crăciunului şi să declarăm cu sfântul apostol Paul: „Harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toţi oamenii, învăţându-ne să respingem nelegiuirea şi poftele lumeşti, ca să trăim în veacul de acum cu înţelepciune, cu dreptate şi cu evlavie, aşteptând speranţa fericită şi arătarea gloriei marelui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Isus Cristos” (Tit 2,11-13). Acesta este crezul nostru de Crăciun, aceasta este convingerea noastră, când celebrăm Naşterea Domnului şi aceasta trebuie să fie speranţa noastră. (Textul integral al scrisorii pastorale a fost publicat la secţiunea Documente a sitului Catholica.ro)