Creşte sprijinul pentru un moratoriu privitor la avort
07.01.2008, Vatican (Catholica) - Se strâng tot mai multe susţineri pentru ideea moratoriului privitor avortul lansată la 21 decembrie 2007 de publicaţia Il Foglio, condusă de Giuliano Ferrara. Într-un interviu acordat la 31 decembrie pentru TG5, Cardinalul Camillo Ruini a vorbit despre propunerea publicaţiei: „Cred că după fericitul rezultat obţinut pe tema pedepsei cu moartea este foarte logică îndreptarea atenţiei asupra avortului şi cererea unui moratoriu pentru trezirea conştiinţelor tuturor, pentru a-i ajuta să conştientizeze faptul că pruncul din pântecele mamei este cu adevărat o fiinţă umană şi că eliminarea lui înseamnă inevitabil suprimarea unei vieţi umane.” Cardinalul a explicat faptul că de la acest moratoriu se poate aştepta „un stimul pentru Italia cel puţin pentru aplicarea integrală a legii privind avortul (194), care pretinde că ar fi o lege ce urmăreşte să apere viaţa […] şi poate, la treizeci de ani de la intrarea ei în vigoare, (se poate aştepta şi) actualizarea legii în conformitate cu progresul ştiinţific, care de exemplu a făcut paşi mari în ceea ce priveşte supravieţuirea copiilor prematuri.”
Într-un interviu publicat de Corriere della Sera la 4 ianuarie, Cardinalul Angelo Bagnasco a descris ca lăudabilă iniţiativa demarării unui moratoriu privind avortul „deoarece reprezintă o atenţionare clară şi puternică la adresa statelor lumii vizavi de apărarea şi promovarea vieţii umane, aşa după cum s-a întâmplat cu moratoriul privind pedeapsa cu moartea”. „Sper din toată inima că cererea va fi bine primită de instituţiile corespunzătoare precum şi de către public”, a adăugat preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene. Întrebat despre cazul în care nu se va putea ajunge la moratoriu, Arhiepiscopul de Genova a răspuns: „Iniţiativa reprezintă o oportunitate de angajare la toate nivelele pentru promovarea aplicării punctuale a acelor părţi din legea 194 care promovează viaţa copilului nenăscut.” Cardinalul a cerut astfel revizuirea legii 194 care reglementează avortul: „Progresul ştiinţific şi tehnologic în spaţiul vieţii umane este un fapt vizibil tuturor. Legiuitorii au consultat dintotdeauna aceste descoperiri pentru a formula legi care să respecte mai bine, să apere şi să promoveze viaţa umană în toate formele şi fazele ei. Speranţa este că aşa ceva se va putea întâmpla chiar acum.”
O altă luare de poziţie i-a aparţinut Mons. Giampaolo Crepaldi, secretarul Consiliului Pontifical pentru Justiţie şi Pace, care într-un interviu publicat la 6 ianuarie pe prima pagină din Il Foglio afirmă că „gravitatea avortului – ca ucidere a unei persoane umane nevinovate – este superioară pedepsei cu moartea”. Legat de rolul pe care Sfântul Scaun trebuie să şi-l asume în acest context, Mons. Crepaldi a spus că Biserica Catolică a luat apărarea vieţii şi familiei în anii 1990, cu ocazia Conferinţelor Internaţionale ale ONU de la Cairo (despre populaţie) şi de la Beijing (despre femei). Conceptul de sănătate a reproducerii a fost îndelung combătut de Sfântul Scaun la instituţiile internaţionale, pentru a demasca ceea ce ascunde această expresie confuză: politica violentă pro-avort şi sterilizarea în masă.” Arhiepiscopul Crepaldi a dezvăluit că „numeroşi Episcopi africani s-au plâns că ajutoarele economice sunt adesea amestecate cu adoptarea unor astfel de politici violente”. Despre legea 194 prelatul a subliniat „aspectele pozitive ce trebuie să fie aplicate şi în continuare dezvoltate”; sunt apoi „erori care trebuie corectate în lumina progresului ştiinţei”, precum şi aspecte „absolut inadmisibile din punct de vedere moral”.
În contextul interviului cu Episcopul Crepaldi, directorul Il Foglio, Giuliano Ferrara, a vorbit despre completarea articolului 3 din Declaraţia Universală despre Drepturile Omului cu următoarele cuvinte: „de la concepere până la moartea naturală”. Articolul ar trebuie să arate deci astfel: „Fiecare om are dreptul la viaţă de la concepere şi până la moartea naturală, la libertate şi la securitate”. În acest fel, a concluzionat Ferrara, Declaraţia Universală, de la a cărei promulgare se împlinesc 60 de ani, ar susţine un moratoriu „ipso facto” împotriva „politicilor publice care sprijină orice formă de abuz sau sclavie a fiinţei umane, fie ea şi doar concepută”.