Rugăciunea pentru unitate – participare la rugăciunea lui Isus
27.01.2008, Vatican (Catholica) - În ultimii 100 de ani, Duhul Sfânt a făcut să crească unitatea între creştini, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea când a primit în audienţă membri ai Grupului Comun de Lucru dintre Consiliul Mondial al Bisericilor şi Biserica Catolică, care se află în Roma pentru a începe o nouă fază de lucru. „Grupul Comun de Lucru, care a început în 1965, a lucrat asiduu pentru a întări `dialogul vieţii`, pe care predecesorul meu, Papa Ioan Paul al II-lea, l-a numit `dialogul iubirii`”, a spus Sfântul Părinte, citând din „Ut Unum Sint”. „Această cooperare a dat o expresie vie comuniunii deja existente între creştini şi a făcut să înainteze cauza dialogului şi a înţelegerii ecumenice”.
Sfântul Părinte şi Rev. dr. Samuel Kobia, secretar general al Consiliului Mondial al Bisericilor, alături de reprezentanţi de la nivel înalt atât ai Bisericii Catolice cât şi ai Consiliului, au marcat împreună a 100-a aniversare a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. „Centenarul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor ne oferă ocazia de a-i mulţumi Atotputernicului Dumnezeu pentru roadele mişcării ecumenice, în care putem discerne prezenţa Duhului Sfânt care promovează creşterea tuturor discipolilor lui Cristos în unitatea de credinţă, speranţă şi iubire”, a spus Papa. „A ne ruga pentru unitate este în sine `un mijloc eficient pentru a obţine harul unităţii` deoarece este o participare la rugăciunea lui Isus însuşi”.
„Când creştinii se roagă împreună, `ţelul unităţii pare mai aproape`, deoarece prezenţa lui Cristos în mijlocul nostru alimentează o profundă armonie a minţii şi a inimii: putem să ne uităm unii la ceilalţi într-un mod nou, şi să ne întărim hotărârea de a depăşi orice ne desparte”. Papa i-a invitat pe ascultătorii lui să aducă mulţumire pentru progresul făcut în comuniune. „Iubiţi fraţi”, a concluzionat el, „mă rog ca noul Grup Comun de Lucru să poată să construiască pe munca lăudabilă realizată deja, şi astfel să deschidă calea spre o tot mai mare cooperare, pentru ca rugăciunea Domnului `ca ei să fie una` să se împlinească tot mai deplin în timpurile noastre”. Grupul Comun de Lucru sau experţi invitaţi de grup examinează problemele doctrinale, probleme legate de misiune, dreptate, pace şi reconciliere, de formarea ecumenică şi de tineret.