Reconsiderarea practicii Împărtăşaniei în mână
01.02.2008, Roma (Catholica) - Secretarul Congregaţiei pentru Cultul Divin şi Disciplina Sacramentelor a făcut apel la reconsiderarea practicii Împărtăşaniei în mână. În prefaţa la o nouă carte în limba italiană despre Euharistie, scrisă de un Episcop din Kazakhstan şi publicată în luna ianuarie de casa de editură oficială a Vaticanului, Arhiepiscopul Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don sugerează că primirea Împărtăşaniei în mână a contribuit la un sentiment general de „neglijenţă” faţă de Euharistie, precum şi la unele abuzuri flagrante. Arhiepiscopul a făcut aceste remarci în prefaţa la „Dominus Est”, a Episcopului Athanasisus Schneider.
Practica primirii Împărtăşaniei în mână nu a fost autorizată de Conciliul Vatican II, nici nu a fost introdusă ca răspuns la apelurile din partea laicilor, scrie Arhiepiscopul Ranjith. În schimb, argumentează el, o veche practică de pietate – primirea Euharistiei pe limbă, stând în genunchi – a fost schimbată „nepotrivit şi în grabă”, şi a devenit larg răspândită chiar înainte de a fi aprobată oficial de Vatican. În lumina unei răspândite lipse de respect faţă Euharistie, Arhiepiscopul sugerează că este timpul să fie revizuită această politică. Deşi nu condamnă practica primirii Împărtăşaniei în mână, oficialul Vaticanului îl laudă pe Episcopul Schneider pentru argumentele lui în favoarea practicii mai vechi, spunând că aceasta ajută la promovarea unui cuvenit sentiment de veneraţie şi pietate.
Unii oameni sunt de parere ca primirea Impartasaniei in mana este un semn de respect fata de Cristos euharistic, intrucat da posibilitatea adoratiei Ostiei inainte de a fi consumata. Altii, insa, spun ca, dimpotriva, e o lipsa de respect a-l tine pe Cristos in mana. Maica Tereza de Calcutta arata ca aceasta practica, raspandita in unele tari, de a se primi Sf. Ostie in mana, e izvorul atator sacrilegii. De asemeni, bisericile noi nu mai au banca de impartasanie, astfel ca primirea sacramentului se face in picioare, desi, in semn de respect si de umilinta fata de Cristos, ar trebui sa se faca in genunchi, dupa vechea traditie a Bisericii.
Ma bucur sa aflu abia acum ca Biserica doreste sa reconsidere aceasta practica de a primi impartasania in mana. Doresc sa stiu care sunt noutatile in aceasta privinta din 2008 pana acum, adica ce s-a mai facut de atunci in legatura cu acest subiect.
Cred că opinia Sfinţilor Părinţii din vechime ne ajută să înţelegem practicile diferite de a primi Sfânta Împartaşanie.