Femeile se vor ruga din nou pentru Unitatea Creştinilor
02.03.2008, Iaşi (Catholica) - Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor pentru Unitatea Creştinilor, celebrată pentru prima dată în anul 1920, este o ocazie de rugăciune şi pentru femeile ortodoxe, catolice şi evanghelice din Iaşi, care se vor întâlni vineri, 7 martie 2008, la ora 17.00, la biserica ortodoxă „Sfântul Haralambie”, informează Ercis.ro.
Începând cu anul 1920, fără întrerupere, se organizează, în prima vineri din luna martie, Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor pentru Unitatea Creştinilor. În primii 10 ani rugăciunea a fost formulată de femei din Statele Unite ale Americii. Începând cu anul 1930, misiunea de a alege şi a compune aceste texte a revenit diferitor ţări de pe toate continentele. În anul 2002 textele au fost realizate de o comisie din România. În anii următori acest rol l-au avut: Liban (2003), Panama (2004), Polonia (2005), Africa de Sud (2006) şi Paraguay (2007). Anul acesta textele au fost compuse de femeile creştine din Guiana şi au ca titlu „Înţelepciunea lui Dumnezeu reînnoieşte înţelegerea noastră”. De asemenea, în fiecare an textele sunt însoţite de un logo, cu diferite simboluri din ţara respectivă. Semnificaţia logoului prezentat de Guiana este următoarea: patru unghiuri, care formează o cruce, iar pe fundal un cerc. Cele patru unghiuri, îndreptate ca nişte săgeţi spre centru, simbolizează cele patru puncte cardinale: venind din toate părţile, noi ne întâlnim pentru rugăciune. Fiecare unghi simbolizează o fiinţă umană îngenuncheată pentru rugăciune. Cercul, care ne uneşte pe toţi şi pe toate, reprezintă lumea în care noi trăim.
La Iaşi aceste rugăciuni au loc în fiecare an ca rod al bunei colaborări între femeile ortodoxe, catolice şi evanghelice. Celebrarea este găzduită alternativ: un an într-o biserică ortodoxă şi un an într-o biserică catolică. Dacă anul trecut femeile creştine din Iaşi s-au rugat împreună în Catedrala romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului”, anul acesta gazdă va fi biserica „Sf. Haralambie”, din str. O. Botez. Pentru anii 2009-2015 sunt programate să realizeze textele următoarele ţări: Papua – Noua Guinee (2009), Camerun (2010), Cile (2011), Malaiezia (2012), Franţa (2013), Egipt (2014) şi Bahamas (2015). Materialul de pe Ercis.ro este semnat de pr. Iosif Dorcu, decan de Iaşi. Mai multe informaţii se pot afla de pe situl WorldDayOfPrayer.net.