Celebrarea Cinei Domnului la Catedrala „Sf. Iosif”
21.03.2008, Bucureşti (Catholica) - În seara zilei de Joia Sfântă, toţi credincioşii romano-catolici sunt invitaţi să participe la celebrarea Sfintei Liturghii a Cinei Domnului, celebrare prin care se începe Triduum-ul Pascal, adică cele trei zile în care se celebrează Pătimirea, Moartea şi Învierea Domnului. În Catedrala „Sf. Iosif” această sfântă Liturghie a Cinei Domnului s-a început la ora 18.30, la aceasta participând o mulţime mare de credincioşi fiind celebrată de IPS Ioan Robu, PS Cornel Damian şi de către alţi preoţi concelebranţi, citim pe ARCB.ro.
În prima parte a celebrării după ce s-a cântat Gloria, potrivit tradiţiei, clopotele au tăcut în aşteptarea Vigiliei Pascale din noaptea de sâmbătă înainte de Paşti, când clopotele vor suna din nou anunţând bucuria învierii. Ele vor fi înlocuite până în noaptea de Paşti de toacă, aceasta marcând ultimele momente din viaţa lui Isus: agonia din Grădina Măslinilor şi Pătimirea sa înainte şi de pe cruce. La omilie, PS Cornel a vorbit despre sărbătoarea ebraică Pesah care datorită eliberării evreilor din robia Egiptului îşi schimbă semnificaţia sa: numai este o sărbătoare a primăverii, pastorală, ci este o amintire cu recunoştinţă a faptei minunate prin care Dumnezeu şi-a eliberat poporul său: „Paştele devine în felul acesta nu o simplă sărbătoare a păstorilor, a semiţilor nomazi, dar o celebrare, o aducere aminte a acestui eveniment. Şi în fiecare an evreii cu recunoştinţă faţă de Dumnezeu îşi aminteau de această intervenţie puternică a lui Dumnezeu în viaţa lor. Celebrau Paştele Domnului, Domnul care trece, şi trecerea lui înseamnă mântuire, salvare, eliberare”.
Prezentând cuvintele din pasajul Evangheliei după sfântul Ioan, PS Cornel a dorit să scoată în evidenţă acelaşi lucru pe care l-a intenţionat şi Sfântul Ioan: gestul spălării picioarelor. „La Cina cea de Taină atenţia apostolului Ioan este concentrată asupra gestului pe care Mântuitorul îl face, un gest neaşteptat, acela al spălării picioarelor. Mântuitorul spală picioarele ucenicilor săi”. Acest gest al spălării picioarelor făcut de Isus vorbeşte despre iubirea pe care Isus o are faţă de ucenicii săi. Folosindu-se de cuvintele Sfântului Părinte dintr-o omilie în care comentează acest gest al lui Isus, Preasfinţitul a subliniat profunda semnificaţie a acestui fapt, semnificaţie care vorbeşte despre dragostea pe care o manifestă concret Isus faţă de prietenii săi pentru ca aceştia să aibă viaţă împreună cu el şi parte cu el: „Isus depune veşmântul gloriei sale divine şi îmbracă hainele sclavului. Îngenunchează înaintea noastră şi face serviciul sclavului. Dumnezeu coboară şi devine slujitor, ne spală picioarele pentru ca noi să putem sta la masa sa. În acest gest al Mântuitorului vedem ce înseamnă mântuirea. Baia în care ne spală este iubirea sa gata să primească moartea. Numai iubirea are forţă de a purifica. El este mereu această iubire care ne spală în sacramentele purificării, Botezul şi Penitenţa. El este mereu îngenuncheat înaintea noastră şi ne purifică pentru că iubirea lui merge până la sfârşit”.
În încheierea omiliei sale, PS Cornel a dorit să arate cum spălarea picioarelor şi Sfânta Euharistie sunt dovada supremei iubiri cu care ne iubeşte Dumnezeu şi i-a chemat pe toţi de faţă la urmarea fidelă a lui Cristos: „Iubiţi fraţi şi surori, iată spălarea picioarelor şi Sacramentul Euharistiei, două manifestări ale aceluiaşi mister de iubire, două manifestări ale iubirii pe care Mântuitorul o încredinţează ucenicilor săi. Pentru că aşa cum a spus Isus: Şi voi să faceţi cum am făcut eu!” A doua parte a Sfintei Liturghii a fost cea a spălării picioarelor. PS Cornel Damian, urmând exemplul lui Isus, s-a încins cu un şorţ şi a spălat picioarele a 12 bărbaţi din rândul credincioşilor. Acest gest are un dublu înţeles, după cum a spus PS Cornel în cadrul omiliei: nu este numai un gest de umilinţă rezervat sclavilor, dar este şi un gest de onoare prin care Cristos le spune ucenicilor că îi iubeşte. Ultima parte a celebrării a fost Liturgia Euharistică după care a urmat o procesiune euharistică la altarul lateral unde va fi aşezat Preasfântul Sacrament până în Noaptea de Paşti. La sfârşitul Sfintei Liturghii au urmat ore de adoraţie în faţa Preasfântul Sacrament expus spre venerare. Ore în care credincioşii au stat împreună cu Cristos adorându-l, preamărindu-l, aclamându-l şi meditând la misterele vieţii lui Cristos, îndeosebi cele ale Pătimirii, Morţii şi Învierii sale. Ei au meditat, urmând îndemnul PS Cornel de la omilie, asupra iubirii imense de care a dat dovadă Dumnezeu faţă de noi toţi şi faţă de lumea întreagă oferindu-l pe Fiul său ca jertfă pentru iertarea păcatelor omenirii, scrie pr. Vincenţiu Balint la finalul materialului citat.