Liturghia Crismei în Catedrala „Sf. Iosif”
21.03.2008, Bucureşti (Catholica) - După mărturisirea de credinţă pe care credincioşii catolici, şi nu numai, au oferit-o oraşului Bucureşti în Duminica Floriilor, joi, 20 martie 2008, în Joia din Săptămâna Sfântă, credincioşii catolici din Bucureşti şi împrejurimi au dorit să îi însoţească pe preoţii Arhidiecezei de Bucureşti participând la celebrarea Sfintei Liturghii a Crismei de la Catedrala „Sf. Iosif”, în cadrul căreia preoţii şi-au reînnoit în faţa Păstorului Arhidiecezei făgăduinţele preoţeşti pe care şi le-au asumat în ziua hirotonirii, informează ARCB.ro.
„Fiilor preaiubiţi, aniversăm ziua în care Cristos Domnul i-a făcut părtaşi pe Apostoli şi, împreună cu ei, şi pe noi de preoţia sa. Vreţi să reînnoiţi în faţa Episcopului vostru şi a poporului sfânt al lui Dumnezeu făgăduinţele făcute în ziua hirotonirii?” Cu aceste cuvinte Arhiepiscopul Ioan Robu a cerut reînnoirea promisiunilor pe care preoţii săi le-au făcut în ziua sfinţirii întru preoţie. La întrebările Înaltpreasfinţitului toţi preoţii au răspuns de trei ori „Vreau!”, prin care au afirmat că rămân fideli făgăduinţelor pe care le-au făcut atunci în mâinile Episcopului lor. „Începem cu această Liturghie Triduum-ul Pascal, cele trei zile care ne conduc în nucleul sărbătorilor de Paşti. Astăzi, cu această Sfântă Liturghie Biserica îşi aduce aminte de darul Preoţiei”. Cuvintele acestea, cu care Arhiepiscopul şi-a început omilia sa, au dorit să amintească credincioşilor că în această zi Biserica îşi cheamă credincioşii pentru a fi alături de păstorii ei. Apoi IPS Ioan s-a adresat preoţilor reamintindu-le, folosindu-se de cuvintele Decretului conciliar Presbyterorum ordinis, funcţiile preotului: „Preoţii au această triplă slujire: slujirea cuvântului lui Dumnezeu, slujirea sacramentelor şi, mai ales, a Sfintei Euharistii şi slujirea ca păstori ai poporului lui Dumnezeu”.
Vorbind despre funcţiile preotului, Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti a pus un accent deosebit pe slujirea cuvântului lui Dumnezeu: „Iubiţi colegi preoţi, cuvântul lui Dumnezeu este raţiunea chemării noastre, răspândirea lui, meditarea, cunoaşterea lui. Este o putere care ni s-a dat să vestim cuvântul lui Dumnezeu şi trebuie să avem toată grija şi toată atenţia faţă de acest cuvânt care ne-a fost încredinţat pentru a fi predicat, pentru a fi vestit. Cuvântul lui Dumnezeu, nu cuvântul nostru”. Ajungând la slujirea sacramentelor, IPS Ioan a vorbit celor de faţă de sublimitatea Sacramentului Sfintei Euharistii, spunând că Euharistia este centrul slujirii preoţeşti: „Euharistia ne vorbeşte în fiecare zi despre prezenţa lui Dumnezeu din noi şi lângă noi, în istoria noastră, în istoria lumii”. În continuare Arhiepiscopul a pus un accent deosebit pe faptul că Euharistia vorbeşte despre unitatea pe care o formează preoţii în Biserică: „Euharistia ne vorbeşte despre unitatea pe care o formăm ca preoţi în Biserică. Unitatea între noi şi unitatea cu poporul sfânt pe care îl slujim”.
Ajungând la ultima funcţie a preotului, cea de a păstori poporul lui Dumnezeu, Arhiepiscopul a spus preoţilor că din poporul lui Dumnezeu fac parte toţi, inclusiv „cei mici, cei tineri, cei în vârstă, cei sănătoşi, bolnavi, cei căsătoriţi, cei consacraţi, călugări şi călugăriţe, cei înstrăinaţi, cei suferinzi în mod aparte, cei uitaţi. La toţi sunteţi chemaţi să duceţi cuvântul lui Dumnezeu, să duceţi şi să împărţiţi ceea ce v-a fost dăruit. Nimeni nu este exclus de la slujirea noastră”. Apoi a invitat preoţii la grijă în pastoraţie şi ca niciodată să nu ascundă puterea care le-a fost dăruită. Spre sfârşitul omiliei Înaltpreasfinţitul a dorit să îşi exprime mulţumirea pentru slujirea pe care preoţii o desfăşoară în pastoraţia lor „spre edificarea Bisericii”. Totodată, i-a invitat pe preoţi să rămână generoşi în auto-dăruirea lor, generoşi cu toţi fără alegere, amintindu-le că darul lui Dumnezeu este mare şi că nu este uşoară această slujire însă „niciodată nu suntem singuri ci Dumnezeu este cu noi, şi poporul credincios este cu noi, care se roagă pentru noi, care ne ajută prin această apropiere în slujirea comună a lui Dumnezeu”.
„Este ziua Preoţiei noastre. Să ne întoarcem la începuturile slujirii noastre cu gândul şi cuprinzând toţi anii pe care i-am dăruit lui Dumnezeu, să îi spunem, din tot sufletul, o rugăciune de recunoştinţă, de mulţumire pentru darul primit, o rugăciune ca acest dar să aducă rod bogat în mijlocul poporului lui Dumnezeu”. Cu aceste cuvinte de la încheierea omiliei Arhiepiscopul i-a încurajat pe preoţi să se ofere cu totul în tripla slujire preoţească şi să îi mulţumească lui Dumnezeu care i-a chemat şi le-a oferit această demnitate de a fi păstorii poporului său. Fiind Sfânta Liturghie a Crismei, în cadrul celebrării au fost binecuvântate untdelemnul bolnavilor şi untdelemnul catecumenilor şi a fost consacrată crisma.