Vizită pastorală în cartierul clujean Mărăşti
01.04.2008, Cluj (Catholica) - Parohia greco-catolică „Buna Vestire” din cartierul Mărăşti din Cluj-Napoca a serbat hramul bisericii parohiale aflate în construcţie în ziua de duminică, 30 martie 2008, prima duminică după Sărbătoarea Bunei Vestiri. Cu acest prilej Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a celebrat Sfânta Liturghie în capela din demisolul bisericii, dând curs invitaţiei pr. paroh Grigore Ciupe şi credincioşilor parohiei. La masa altarului au concelebrat 7 preoţi, se arată în materialul publicat pe BRU.ro de către Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla.
Prima Sfântă Liturghie arhierească a fost celebrată împreună cu credincioşii parohiei nou-înfiinţate în anul jubiliar 2000, într-o casă improvizată de lemn ce se află şi în prezent lângă biserica în construcţie. Din anul 2002 a început construirea noii biserici, fiind finalizată şi dată în folosinţă capela de la demisol. În cea de-a III-a duminică a Postului Mare Biserica propune o staţiune la umbra crucii: închinarea la Sfânta Cruce. Despre Cruce a meditat PS Florentin în predica de la Sfânta Liturghie, arătând că acest instrument de tortură are origini asiriene, foarte îndepărtate în timp. Preasfinţia Sa a explicat în continuare motivul pentru care Dumnezeu l-a scăpat pe fiul lui Isaac de la moarte, dar pe Fiul Său iubit nu L-a scăpat: „Pentru că Dumnezeu a dorit ca Fiul Său să ia asupra Sa toate păcatele lumii dintotdeauna şi de pretutindeni. Acestea nu sunt puţine… Iată ce înseamnă actul Răscumpărării, a putea purta toate aceste păcate… Iată de ce a fost nevoie de o astfel de moarte pe lemnul Crucii”.
Preasfinţitul a citat din Cardinalul Newman, care în scrierile sale explică momentul Crucii ca fiind acela în care Mântuitorul a avut viziunea tuturor păcatelor acestei lumi: „Cu siguranţă, mai chinuitoare decât tortura fizică a fost această viziune a tuturor păcatelor lumii, o viziune a păcatelor întregii umanităţi, ca fiind propriile păcate pe care le-a asumat, deşi avea conştiinţa nevinovăţiei Sale”. Episcopul a continuat: „Iată care este rolul crucii, iată importanţa crucii, iată de ce noi, creştinii, ne începem ziua sub semnul crucii şi ne-o încheiem sub semnul crucii. Ne începem viaţa sub semnul crucii, prin Botez, şi ne-o încheiem sub semnul crucii prin dezlegarea de păcate pe care o primim la înmormântare. Semnul crucii este de fapt toiagul nostru de sprijin în acest pelerinaj pământesc, semnul crucii este semnul pe care fiecare dintre noi trebuie să-l purtăm în sufletele noastre”.
În încheierea sărbătorii, pr. paroh Grigore Ciupe a adresat Episcopului şi invitaţilor un cuvânt de mulţumire, care a inclus şi o descriere a „căii crucii” străbătută până aici în lucrarea ridicării bisericii, lucrare ce s-a desfăşurat prin ajutor financiar oferit de diverse surse. PS Florentin a reamintit despre aniversarea, în acea zi de duminică, a Înalt Preasfinţiei Sale George Guţiu, Arhiepiscop ad personam, la împlinirea vârstei de 84 de ani. Preasfinţia Sa a îndemnat la rugăciune pentru cel care a condus Eparhia de Cluj-Gherla între anii 1990-2002, în lumina libertăţii dobândite prin jertfa crucii anilor de închisoare.