Mitropolia Clujului despre unele declaraţii ale Nunţiului

4 răspunsuri

 1. BRU CHESTIUNE EUROPEANA. Situaţia greco-catolicilor din România a devenit o chestiune europeană iar factorii implicaţi ar trebui să ţină cont de noua rezonanţă continentală. A fost publicată la 5 martie în Corriere della Sera scrisoarea unui cititor italian care solicita un răspuns public din partea celui mai mare cotidian italian în legătură cu actualul proiect de lege de la Bucureşti privind bunurile patrimoniale care au apatinut BRU. Răspunsul l-a dat ambasadoru Sergio Romano care aduce câteva ştiri suplimentare despre greco-catolicii din România, “ Un decret al guvernului de la Bucureşti din decembrie 1948 a produs în România aceleaşi efecte ca si in Ucraina. Din acel moment, istoria greco-catolicilor români si ucranieni a fost “ o istorie comună de prigoană şi clandestinitate” . Drumul însă avea să se separe la sfârşitul Războiului Rece, cu Ioan Paul al II-lea care în 1989 a intervenit la Gorbaciov în favoarea greco-catolicilor ucraineni: “ capitolul ucrainean s-a încheiat cu satisfacţia revendicărilor uniaţilor” . “ Nu la fel s-a întâmplat în România, unde unde un proiect lege, acum în dezbatere la Camera deputaţilor care recunoaşte în linie de principiu libertatea diferitelor culte prezente pe teritoriul român, dar taie nodul proprietăţilor bisericeşti în avantajul Bisericii ortodoxe” (… ). “ Propunerea legislativă a trezit reacţii şi proteste. Cât priveşte o eventuală reacţie oficială din partea Sfântului Scaun, Sergio Romano afirmă că nu este la cunoştinţă cu un asemena demers, şi pe bună dreptate, Sfântul Scaun având la dispoziţie alte canale de comunicare. Pînă aici, aşadar, răspunsul ambasadorului Sergio Romano, la pagina 39 din Corriere della Sera de joi, 5 martie 2009; în josul paginii aflăm tirajul zilei precedente: 774. 051 de exemplare. Prin urmare, milioane de italieni au aflat despre aceste lucruri, graţie celui mai difuzat ziar din Peninsulă.
  În legătură cu proprietăţile bisericeşti, ca şi despre proprietate în general, este valabil principiul juridic roman: “ Res clamat ad dominum” – “ Lucrul cere să revină la proprietarul său” . Fără acest principiu, statul de drept se prăbuşeşte în dezordine iar democraţia degenerează în legea celui mai puternic. Bunul simţ ar spune: “ acest lucru a fost cândva al tău: eu l-am primit de la un regim dictatorial; acum, că suntem liberi, ia-l înapoi, este dreptul tău” . Apa stătută a confuziei morale, juridice şi sociale din România, nu poate fi schimbată fără exemplul public şi contribuţia vizibilă a Bisericilor. Doar când acest principiu va deveni realitate şi în relaţiile dintre Biserici, se va putea spune că şi în România a căzut cu adevărat comunismul. Pînă atunci, vom continua să citim în marile ziare europene titluri ca cel din Corriere della Sera: “ Greco-catolicii din România, o minoritate în pericol” .

 2. Ica spune:

  Imi pare rau ca Mitropolia reactioneaza, in loc sa scoata la iveala adeverul! ! ! Daca slujim cu totii lui Dumneyeu de ce ne supara adevarul? Nimeni nu poate cere bunurile furate de la ortodocsi – nici preotii, nici credinciosii , nici episcopii si nici Nuntiul? In ce statde drept si Bisrica ne gasim? ? ? Ar trebui sa ne rusinam in frunte cu Ierarhii ortoodocsi care nici macar nu se gandesc ca vor sta odata in fata Domnului! ! ! !

 3. Felicia spune:

  Sfidarea consecventa a adevarului istoric din partea Bisericii Ortodoxe este, oare, pe placul Lui Dumnezeu?
  Oare nu simte conducerea acestei Biserici ca insisi proprii predinciosi, cu teama de Dumnezeu, dezaproba aceasta conduita nedemna chiar si pentru un laic?
  Nu se realizeaza, astfel, o descalificare a ortodoxiei care tine mortis sa puna stapanire pe bunuri materiale care dupa nici o lege nu-i apartin?
  Lupta impotriva unei PORUNCI dumnezeiesti nu poate avea sorti de izbanda!!!

 4. Horia spune:

  Imi pare rau ca Mitropolia Clujului afiseaza o astfel de atitudine la adresa Nuntiului Apostolic si a Bisericii Greco Catolice. Trebiue mentionat din capul locului ca patrimoniul Bisericii Greco Catolice nu este o problema strict bisericeasca asa cum reiese din observatiile Mitropoliei, ci este o problema care tine de insasi principiile fundamentale ale unui stat democratic si de drept care , cu regret o spun, nu este Romania. Sunt convins ca, cu toate ca Nuntiul se adresa credinciosilor din Zalau, mesajul sau a fost adresat intregii Biserici Greco-Catolice, si el reprezinta o stare de fapt a lucrurilor si a relatiilor „cordiale„ dintre `cele doua biserici care-si serbeaza Pastile impreuna`. Inutilitatea acestor comisii de dialog a fost pe deplin si aproape in toate cazurile, confirmata asa ca sa-mi fie cu iertare mai lasati deoparte ecumenismul prost inteles. Problema BRU va putea fi rezolvata doar pe cale juritica , prin forta si prin exercitarea presiunilor de orice natura din exteriorul Romaniei. Fara patrimonul de drept aceasta mica / mare biserica Ardeleana e in pragul disparitiei. Este foarte posibil ca acest lucru sa fie de dorit si din partea unor frati/curente romano catolici/e care inteleg universalitatea bisercii catolice prin existenta unui singur rit (roman). Sau nu? (sper sa ma insel). Nu cred ca Episcopia Clujului trebuie sa ne invete cand incepe istoria Bisericii Greco-Catolice si despre relatiile ei „cordiale„ cu Ortodoxia. Cu o astfel de viziune din partea d-voastra poate era mai bine sa fi ramas ortodocsi nu de alta dar nu care cumva sa periclitam in vreun fel dialogul ecumenic care si asa e unilateral si monolog.
  Un calduros salut, har si pace Excelenţei Sale Monsenior Francisco-Javier Lozano si fie ca: „din spirit de dreptate, bisericile noastre greco-catolice să fie restituite„, „pentru a se repara nedreptăţile ce s-au făcut în timpul regimului comunist„.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *