Papa către copii: învăţaţi-i pe părinţi despre iubire
14.05.2009, Nazaret (Catholica) - Papa Benedict al XVI-lea a sugerat că pacea în Orientul Mijlociu ar putea fi adusă de copii, amintindu-le acestora că urmând exemplul Copilului Isus ar putea să îşi înveţe părinţii despre iubire. Sfântul Părinte a susţinut aceasta astăzi, celebrând Liturghia cu cea mai mare participare din cadrul pelerinajului său în Ţara Sfântă. Aproximativ 50.000 de credincioşi au venit pe Muntele Prăpastiei, locul în care tradiţia spune că nazarinenii furioşi ar fi dorit să îl arunce pe Isus de pe stânci (cf. Luca 4,29). Pentru că Biserica din Ţara Sfântă celebrează Anul Familiei, Pontiful şi-a concentrat mesajul pe familii şi pe rolul cheie pe care îl joacă acestea în societate.
Papa şi-a început predica amintind că familia „în planul lui Dumnezeu se bazează pe fidelitatea de-o viaţă dintre un bărbat şi o femeie, consacraţi de legământul căsătoriei şi acceptând darul noii vieţi de la Dumnezeu”. „Cât de mult au nevoie oamenii de astăzi să reînţeleagă acest adevăr fundamental, care stă la temelia societăţii, şi cât de importantă este mărturia cuplurilor căsătorite pentru formarea de conştiinţe sănătoase şi pentru construirea unei civilizaţii a iubirii”, a mai spus Pontiful. Referindu-se la Copilul Isus şi citând „Gaudium et Spes”, Papa Benedict a vorbit apoi de misiunea particulară a copiilor din Orientul Mijlociu, care ar putea juca un rol cheie în ajutoarea regiunii. „Conciliul Vatican II învaţă că copiii joacă un rol special în creşterea părinţilor lor în sfinţenie”, a amintit el. „Vă invit să reflectaţi la aceasta şi să lăsaţi exemplul lui Isus să vă călăuzească, nu doar în a le arăta respect părinţilor voştri, ci şi în a-i ajuta să descopere mai deplin iubirea care dă vieţilor noastre sensul cel mai profund. În Sfânta Familie din Nazaret, a fost Isus cel care i-a învăţat pe Maria şi pe Iosif ceva din grandoarea iubirii lui Dumnezeu, Tatăl Său ceresc, izvorul ultim al întregii iubiri.”
Apoi, pentru a doua oară în pelerinajul său în Orientul Mijlociu, Papa Benedict al XVI-lea s-a oprit la tema femeii (prima oară la celebrarea de duminică de pe stadionul din Iordania). Amintind-o pe Maria, mama lui Isus, Papa a spus: „Nazaret ne aminteşte că trebuie să recunoaştem şi să respectăm demnitatea şi rolul propriu femeii, care vin de la Dumnezeu, precum şi carismele şi talentele ei specifice. Fie ca mame în familie, fie ca prezenţă vitală ca forţă de muncă şi în instituţiile societăţii, sau prin vocaţia particulară a urmării Domnului după sfaturile evanghelice ale castităţii, sărăciei şi ascultării, femeile au rolul indispensabil de a crea acea `ecologie umană` de care lumea noastră, şi acest ţinut, are atâta nevoie: un mediu în care copiii noştri învaţă să iubească şi să se preţuiască reciproc, să fie oneşti şi respectuoşi, să practice virtuţile milei şi iertării.” Nu a lipsit mesajul pentru bărbaţi. „Tot aici ne gândim la Sf. Iosif, omul drept pe care Dumnezeu a dorit să îl pună peste casa Sa. Din exemplu puternic şi patern al lui Iosif, Isus a învăţat virtuţile pietăţii bărbăteşti, fidelitatea faţă de cuvântul dat, integritatea şi munca grea. În tâmplăria din Nazaret el a văzut cum autoritatea sa pusă în slujirea iubirii este infinit mai rodnică decât puterea ce caută să domine. Cât de mult are lumea nevoie de exemplul, călăuzirea şi tăria unor oameni ca Iosif!”
Papa a comentat şi lectura din Sirah de la Liturghie, spunând că aceasta prezintă familia ca o şcoală – una care „îşi pregăteşte membri în practicarea acelor virtuţi care aduc fericirea autentică şi împlinirea durabilă”. „În familia fiecărei persoane, copilul cel mai mic şi ruda cea mai în vârstă sunt preţuiţi pentru cine sunt şi nu văzuţi ca mijloace pentru a atinge anumite scopuri.” Vorbind în continuare de „rolul esenţial” al familiei în societate, Episcopul Romei a subliniat „datoria statului de a sprijini familiile în misiunea lor de educaţie, de a proteja instituţia familiei şi drepturile ei, şi de a se asigura că toate familiile pot trăi şi înflori în condiţii demne.”