68 lideri protestanţi laudă „Caritas in Veritate”
01.09.2009, Washington (Catholica) - Cea mai recentă enciclică a Papei Benedict al XVI-lea a fost lăudată de 68 lideri protestanţi evanghelici din Statele Unite, Canada, Anglia, Olanda, Sri Lanka şi Noua Zeelandă. Luna trecută, un grup de lideri şi profesori universitari, editori de presă şi preşedinţi ai diferitor instituţii au semnat un mesaj în care „aplaudă” Enciclica „Caritas in Veritate” a Papei. Mesajul face apel la creştinii de pretutindeni să „citească, să reflecteze asupra enciclicii, şi să răspundă la `Caritas in Veritate` şi la identificarea din ea a chemării duble la iubire şi adevăr în vieţile noastre ca cetăţeni, oameni de afaceri, muncitori şi, cel mai important, ca discipoli ai lui Cristos”.
Este elogiat felul în care enciclica „analizează progresul economic în termenii traiectoriei reale pentru înflorirea umană”. Evanghelicii reiau chemarea la „o nouă viziune asupra progresului care recunoaşte demnitatea vieţii umane în deplinătatea sa, şi aceasta include preocuparea pentru viaţă de la concepţie la moartea naturală, pentru libertatea religioasă, pentru uşurarea sărăciei, şi pentru grija pentru creaţie”. Ei au subliniat analiza documentului privind afacerile globale care „resping polarizarea pieţei libere şi soluţiile guvernamentale active”. „Instituţiile economice”, au adăugat ei, „inclusiv pieţele, trebuie să fie marcate de relaţii interne de solidaritate şi încredere”. Mesajul a susţinut sublinierea de către enciclică a „eforturilor de afaceri călăuzite de un principiu reciproc care transcende dihotomia pentru-profit şi nu-pentru-profit şi care în schimb urmăreşte ţeluri sociale în timp ce acoperă costurile şi asigură investiţii”.
A făcut apel la alţi evanghelici să „regândească cine trebuie incluşi între acţionarii unei corporaţii şi care este semnificaţia morală a investiţiei”. Evanghelicii au susţinut „afirmaţia că o economie a carităţii cere spaţiu pentru nenumărate instituţii şi comunităţi umane, nu doar pentru stat şi piaţă, ci şi familii şi numeroasele relaţii ale societăţii civile”. Mesajul a exprimat angajamentul de a fi, după cum declară „Caritas in Veritate”, protagonişti în efortul pentru „solidaritatea globală, dreptatea economică şi binele comun, ca norme care transcend şi transformă motivaţiile profitului economic şi ale progresului tehnic”. Se încheie cu o chemare la „un dialog serios între toţi creştinii şi cu mulţi alţii pentru a face din aceste scopuri realităţi practice”.