Bisericile închise, o rană în Trupul lui Cristos
01.10.2009, Ars (Catholica) - „Este o rană gravă în Trupul lui Cristos faptul că bisericile au porţile închise”, a observat Cardinalul Christoph Schonborn, OP, Arhiepiscop de Viena. În ziua de miercuri, 30 septembrie 2009, el a susţinut a treia sa meditaţie pe tema „Rugăciunea şi lupta spirituală”, la zilele de reculegere pentru preoţii din întreaga lume, care se desfăşoară la Ars, Franţa, în contextul Anului Preoţiei. Lupta prin excelenţă, a afirmat el, este aceea „a rugăciunii”, dar lupta rugăciunii implică şi „problema locului de rugăciune”. Parohul de Ars, Sf. Ioan Maria Vianney, învăţându-i pe parohienii săi, exclama privind tabernacolul: „El este acolo, acolo”. Aceasta, a constatat Cardinalul, este „o invitaţie constantă de care trebuie să profităm”.
„În Austria ducem o luptă constantă pentru a ţine deschise bisericile noastre, accesibile credincioşilor şi altora, deoarece este o rană gravă în Trupul lui Cristos faptul că bisericile au porţile închise”. „Faceţi tot posibilul şi imposibilul”, a recomandat Cardinalul Schonborn, „pentru a permite credincioşilor şi persoanelor care îl caută pe Dumnezeu – şi pe care Dumnezeu le aşteaptă – să aibă acces la Isus în Euharistie: vă rog, nu închideţi porţile bisericilor voastre!” „Nu pot să înţeleg acest lucru”, a insistat Arhiepiscopul de Viena, „nu poate fi tolerat! Multe persoane nu mai merg la Liturghie, este prea complicat pentru ele, dar s-a constatat un lucru: dacă biserica este deschisă, intră pentru a aprinde o lumânare, sau bunica intră acolo cu nepoţii. Nu merg la Liturghie, dar merg să aprindă o lumânare la Fecioara care îi primeşte. Să lăsăm deschise bisericile noastre!”.
„Nu este un lucru rău ca preotul să fie surprins în flagrant delict de rugăciune înaintea tabernacolului!”, a adăugat el. Cardinalul austriac a împărtăşit apoi fraţilor săi preoţi din lume o amintire din copilărie: „În regiunea Vorarlberg, după-amiaza, era o lumină în biserică: era parohul care se ruga. Acest lucru a rămas imprimat în amintirea mea”. Şi a concluzionat: „Lupta rugăciunii este cu adevărat lupta vieţii noastre”.