Este timpul unor paşi decisivi spre unitate
07.05.2010, Roma (Catholica) - Acum este timpul pentru Bisericile Ortodoxă şi Catolică să facă pasul spre unitate, şi pentru Papa Benedict al XVI-lea şi Patriarhul ortodox al Moscovei să se întâlnească, crede Exarhul întregii Bielorusii. Mitropolitul Filaret de Minsk şi Slutsk a afirmat aceasta marţi, la o conferinţă internaţională ce se desfăşoară la Roma cu tema: „Săracii sunt o comoară preţioasă a Bisericii – ortodocşii şi catolicii împreună pe drumul carităţii”.
În timpul conferinţei, promovată de Comunitatea Sant Egidio, participanţii au reflectat la modul în care sunt percepuţi cei mai defavorizaţi membri ai societăţii, la mărturia Părinţilor Bisericii şi la provocările puse de noile problematici sociale. Conform Mitropolitul Filaret a sosit timpul să se facă paşi decisivi pe drumul unităţii. Liderul ortodox a spus că ambele Biserici caută unitatea deplină, lucru pe care l-a constatat din întâlnirile avute cu reprezentanţii Bisericii Catolice.
Declaraţia Mitropolitul Filaret coincide cu anunţarea „Zilelor culturii şi spiritualităţii ruse la Vatican”, ce vor avea loc în 19 şi 20 mai, culminând cu un concert oferit Papei Benedict al XVI-lea de Patriarhul Kiril al Moscovei. Evenimentul muzical include lucrări ale Mitropolitului Hilarion de Volokolamsk, preşedintele Departamentului pentru relaţiile externe al Patriarhiei Moscovei. Dacă Papa Benedict şi Patriarhul Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii s-ar întâlni, ar fi primul eveniment de acest fel între capii Romei şi Moscovei.
Miercuri Mitropolitul Filaret a vizitat Sfântul Giulgiu din Torino şi pe Cardinalul Severino Poletto, Arhiepiscop de Torino. După ce a văzut Giulgiu liderul ortodox a mărturisit că a fost „deosebit de impresionat”. Mitropolitul Filaret, care ocupă actuala funcţie din 1978, a primit în 2006 recunoaşterea de „Erou al Bielorusiei” din partea preşedintelui Alexander Lukashenko, ca recunoaştere a slujirii spirituale aduse ţării sale.
Doamne-ajuta! In aceste vremi, cand incepe o prigoana anti-crestina de felul celei din primele secole, cand marturia va fi din nou inrosita de sangele marturisitorilor, este necesara zdrobirea pacatului capital al mandriei care a dus la Schisma si refacerea unitatii Bisericii – spre cea mai mare glorie a lui Dumnezeu.