S-a încheiat expunerea Giulgiului din Torino
24.05.2010, Torino (Catholica) - Torino a fost transformat în ultimele 44 de zile cu ocazia afişării pânzei care se crede că a învelit trupul lui Isus Cristos în mormânt. Oraşul a primit aproximativ două milioane de pelerini pentru expunerea Giulgiului din Torino, expunere încheiată ieri. Începând din 10 aprilie, cozi imense s-au format în fiecare zi, de dimineaţă, mii de persoane intrând în Catedrala San Giovanni Battista, unde este păstrat Giulgiul.
Cei interesaţi au putut cumpăra un DVD cu un documentar despre Giulgiu, dar şi cărţi; s-au distribuit broşuri cu activităţile culturale din Torino, rugăciuni şi iconiţe; voluntarii au dat pelerinilor o ediţie specială a publicaţiei arhidiecezane „La Voce del Popolo”. Acestea au fost câteva dintre iniţiativele ce au marcat ultima lună şi jumătate, în timpul căreia au sosit pelerini din toate părţile planetei. Mulţi au venit cu autobuze, din Dieceze sau parohii apropiate. Alţii au venit cu trenul, avionul sau maşina. Au fost şi sceptici şi simpli curioşi care nu au dorit să scape evenimentul. Motivele ce i-au adus pe pelerini la Torino au fost diferite, dar unite de un singur nume: Isus din Nazaret.
La cozile formate se puteau auzi discuţii în diferite limbi despre diversele descoperiri ştiinţifice (tridimensionalitatea imaginii, prezenţa de polen specific Ierusalimului, testele cu Carbon 14 ş.a.). „Lăsăm oamenilor de ştiinţă şi istoricilor sarcina de a evalua şi a rezolva întrebările privind autenticitatea Giulgiului”, afirma Arhiepiscopul de Torino, Cardinalul Severino Poletto, în publicaţia diecezană amintită. „Pentru noi este de ajuns că cei care l-au studiat atent şi cu obiectivitate ştiinţifică nu au reuşit să explice modul în care s-a format imaginea, concluzionând că în mod cert nu este fabricată.”
Aproximativ 4.000 de voluntari – cei mai tineri de 16 ani, iar cei mai în vârstă de 86 de ani – au muncit câte trei ore şi jumătate în fiecare zi pentru buna desfăşurare a expunerii Giulgiului. Îmbrăcaţi în tricouri violet, ei şi-au oferit timpul oferind informaţii turiştilor şi veghind la fluxul pelerinilor. Aproximativ 800 de voluntari s-au ocupat de persoanele cu handicap, ca să poată vedea şi acestea Giulgiul. Alţii 100 au condus recitarea rugăciunilor cu fiecare nou grup venit. A existat desigur şi un timp de tăcere, de reculegere, între rugăciuni. Pelerinii au avut voie să se oprească doar pentru cinci minute în faţa Giulgiului, după care venea următorul grup. Cei care doreau puteau să rămână în Catedrală mai mult timp, dar mai la distanţă de Giulgiu.
Voluntarii au răspuns întrebărilor pelerinilor „de la orare până la logistica vizitei”, a explicat Carlo Stroppiana, coordonatorul voluntarilor. „S-au oferit şi sfaturi privind comportamentul potrivit, subliniindu-se că nu e voie să se facă fotografii în biserică.” Circa 200 de preoţi au stat la dispoziţie pentru spovadă în diferite limbi. A fost pus la dispoziţie şi un cort pentru Adoraţia Preasfântului Sacrament. Pentru mulţi, vederea Giulgiului a fost un moment fundamental pentru credinţă. „Privind la Giulgiu m-am gândit la cât de real şi de uman a fost Isus. Giulgiul este pentru mine testamentul realităţii suferinţelor lui Isus”, a declarat Regina Glassi pentru Zenit.
În Torino au fost organizate şi alte expoziţii, legate de Giulgiu, precum „Isus: Trupul învelit în artă”. Această expoziţie a reunit lucrări cu diferite etape din viaţa lui Cristos, din diferite secole şi realizate cu diferite tehnici. În total 150 de picturi, sculpturi, tapiţerii, fresce şi miniaturi. Această expoziţie rămâne deschisă publicului până în luna august. Primarul din Torino, Sergio Chiamparino, a subliniat că organizarea expunerii Giulgiului reprezintă „efortul întregii comunităţi”.