Căsătoria are nevoie de sprijinul societăţii
25.05.2010, Londra (Catholica) - Căsătoriile au nevoie de un sprijin clar şi consistent din partea autorităţilor civile şi religioase, consideră Arhiepiscopul Vincent Nichols de Westminster. El a făcut această declaraţie sâmbătă, la Liturghia în cadrul căreia 600 de cupluri şi-au aniversat căsătoria, reînnoindu-şi jurămintele. În total, cuplurile au cumulat 20.000 de ani de căsnicie.
„Căsătoria nu este o instituţie pur umană”, a spus prelatul în predica sa, „pentru că trăsăturile ei comune şi permanente merg mai în profunzime decât la orice altă instituţie umană. Când privim la societatea noastră de astăzi ştim că binele ei trece prin familii. Familiile, la bine şi la rău, sunt primele şcoli ale vieţii şi iubirii, unde se pune baza capacităţii de relaţionare cu ceilalţi, de creştere. Trebuie să căutăm mereu noi moduri prin care familiile să fie mai clar şi mai consistent sprijinite.” Arhiepiscopul Nichols a amintit documentul „Choosing the Common Good” (Alegând binele comun), al Conferinţei Episcopilor din Anglia şi Ţara Galilor, din martie a.c., care susţine că „familiile au dreptul la o viaţă a lor, iar guvernele fac bine când interferează cu această viaţă a lor cât mai puţin, dar în acelaşi timp sprijină părinţii în exercitarea responsabilităţilor lor.”
Prelatul a citat mai departe din document: „În centrul iniţiativei politice necesare pentru sprijinirea stabilităţii relaţiilor în cupluri este esenţial de pus sprijinirea căsătoriei. […] Recent publicatul document al coaliţiei de guvernare conţine mai multe iniţiative lăudabile de sprijinire a familiei […] dar lipseşte referirea specifică la căsătorie.” Căsătoria, a spus Arhiepiscopul Nichols, „aduce beneficii considerabile şi măsurabile indivizilor, copiilor, vieţii de familie şi societăţii. Ea merită un sprijin public într-o mai mare măsură.” Prelatul a subliniat modul în care căsătoria este înţeleasă în Biserică: „un legământ prin care un bărbat şi o femeie stabilesc între ei un parteneriat pentru întreaga viaţă”, care este „prin natura lui îndreptat spre binele soţului şi soţiei şi spre procrearea şi educarea copiilor”.
„Căsătoria este un sacrament, un semn unic, divin, rodnic, al iubirii lui Dumnezeu şi a prezenţei Sale răscumpărătoare în această lume. […] Căsătoria nu este doar centrată pe Cristos, ci fondată, refondată şi în mod continuu construită pe El, pentru că în El ne ţinem împreună, în El primim darul Duhului Sfânt, în El găsim calea pentru împlinirea voii Tatălui.”