Şi la Roma există situaţii de lipsă care cer mărturii de caritate
26.06.2010, Vatican (Catholica) - E nevoie de caritate materială şi spirituală, a spus Papa Benedict al XVI-lea în cadrul audienţei acordată membrilor asociaţi ai Cercului Sfântul Petru, primiţi sâmbătă, 26 iunie 2010, dimineaţa, cu ocazia predării Obolului Sfântului Petru. Papa a amintit importanţa iubirii pentru cei săraci, propunând şi modelul Sfântului Paroh de Ars, căruia i-a fost dedicat Anul Preoţiei abia încheiat, aflăm de pe situl Radio Vatican. Cuvântul de salut a fost adresat Pontifului de ducele Leopoldo Torlonia, preşedinte general al Fundaţiei Cercul Sfântul Petru.
„Caritate şi mărturie – acestea să continue să fie liniile călăuzitoare ale apostolatului vostru”, i-a îndemnat Episcopul Romei pe membrii asociaţi ai Cercului Sfântul Petru, cărora le-a manifestat recunoştinţa sa pentru „generoasa operă în slujba Sfântului Scaun”. Predarea Obolului Sfântului Petru strâns în bisericile din Roma, a adăugat, manifestă afecţiunea locuitorilor acestui oraş faţă de Succesorul lui Petru, dar exprimă şi „solidaritatea concretă a Sfântului Scaun faţă de atâtea realităţi de necazuri şi lipsuri care, din nefericire, continuă să existe la Roma şi în multe părţi ale lumii”. „Stând aproape de parohii şi gestionând centre de asistenţă şi de primire în capitală, voi aveţi posibilitatea de a sesiza direct multiplele situaţii de sărăcie încă prezente; în acelaşi timp, puteţi şi să constataţi cât este de intensă în oameni dorinţa de a-l cunoaşte pe Cristos şi de a-l iubi în fraţi”.
Papa a invitat deci Cercul Sfântul Petru să îşi ia forţa din rugăciune şi din spiritul de sacrificiu, „pentru a aduce roade abundente de bine atât în comunitatea creştină, cât şi în societatea civilă”. „Continuaţi să fiţi acest semn concret al carităţii Papei faţă de cei care se află în nevoie în sens material dar şi în sens spiritual, precum şi faţă de pelerinii care sosesc la Roma din orice parte a lumii pentru a vizita mormintele Apostolilor şi pentru a-l întâlni pe Succesorul lui Petru. Papa a afirmat apoi despre Sf. Ioan Maria Vianney că „este un model de viaţă evanghelică nu numai pentru preoţi, ci şi pentru laici, în special pentru cei care, ca voi, sunt angajaţi în câmpul vast al carităţii.
„Un aspect special al vieţii acestui umil preot a fost de fapt detaşarea de bunurile materiale. El nu poseda nimic, împărţea totul celor mai nevoiaşi; pentru sine nu simţea nevoie de nimic: considera totul de prisos, superfluu. Iubirea faţă de săraci o deprinsese de copil, văzând cum erau primiţi şi asistaţi de părinţii săi, în casă. Această iubire l-a purtat, în cursul vieţii sale preoţeşti să distribuie altora tot ceea ce avea. El a înfiinţat şi o casă de primire, pe care a numit-o „Providenţa”, pentru fete sărace. „Pilda sa”, a fost îndemnul Papei, să constituie pentru asociaţii Cercului Sfântul Petru, „o invitaţie constantă la a deschide larg braţele înaintea oricărei persoane care are nevoie de un semn tangibil de solidaritate”.