Papa i-a primit pe participanţii la adunarea ROACO
26.06.2010, Vatican (Catholica) - Ţara Sfântă, Irakul, Orientul Mijlociu au nevoie de darul „unei păci stabile şi de o convieţuire trainică”, a afirmat Papa Benedict al XVI-lea în audienţa acordată vineri dimineaţă celor aproximativ 75 de persoane participante la Adunarea ROACO, Reuniunea Operelor de Ajutor pentru Bisericile Orientale, primite în Sala Clementină din Vatican. În discursul său, rostit în mai multe limbi, Papa a pus accentul pe condiţiile dificile în care trăiesc mulţi creştini din Orientul Mijlociu. Cuvântul de salut a fost adresat Pontifului de Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, aflăm de pe situl Radio Vatican.
„Încurajez fraţii şi surorile care în Orient împărtăşesc darul inestimabil al Botezului”, a spus Papa, „să persevereze în credinţă, în ciuda numeroaselor sacrificii” şi „să rămână acolo unde s-au născut”. În acelaşi timp, i-a îndemnat pe cei care emigrează „să nu uite de originile lor, în special religioase”. A adus astfel un omagiu special creştinilor care „suferă violenţe din cauza Evangheliei”, încredinţându-i Domnului: „Contez mereu pe responsabilii naţiunilor ca să fie garantată în mod real”, fără nici o deosebire, „profesarea publică şi comunitară a convingerilor religioase ale fiecăruia”. Papa a invocat pacea pentru Ţara Sfântă şi Irak amintind că aceasta se naşte „din respectarea drepturilor persoanei” şi a popoarelor, şi din depăşirea oricărei discriminări „religioase, culturale sau sociale”.
Sfântul Părinte a amintit apoi apelul său în favoarea Orientului Creştin, lansat în Cipru în recenta sa călătorie apostolică. „Ca instrumente ale carităţii bisericeşti”, a afirmat, „să colaboraţi mereu în avantajul edificării dreptăţii în libertate şi în pace”. El a pus de asemenea accentul pe roadele Anului Preoţiei la care Bisericile Orientale au contribuit activ şi prin actualizarea spirituală şi culturală. „Dragi prieteni, prin strădania voastră contribuiţi la a face astfel ca preoţii Bisericilor Orientale să poată fi o reverberaţie, în timpul nostru, a moştenirii spirituale”. Dacă în slujirea lor preoţii sunt „într-adevăr călăuziţi de motive spirituale, laicii vor fi la rândul lor întăriţi în angajarea proprie de a se ocupa de lucrurile pământeşti în lumina vocaţiei lor creştine”.
Pontiful şi-a îndreptat gândul şi spre Sinodul Episcopilor pentru Orientul Mijlociu, care se va desfăşura la Roma în luna octombrie; acesta „produce deja roadele benefice ale comuniunii şi mărturiei pentru care a fost convocat”: „Mă bucur de ampla cooperare” oferită până acum de Bisericile Orientale şi ROACO pentru acest istoric eveniment. Papa a evidenţiat importanţa participării unor reprezentanţi ai ROACO la adunarea sinodală. Sfântul Părinte l-a amintit pe Mons. Luigi Padovese, ucis în Turcia pe 3 iunie, şi a exprimat cuvinte de încurajare pentru creştinii din Orient: „Dragi prieteni, vă cer să contribuiţi prin operele voastre la a ţine vie ‘speranţa care nu dezamăgeşte’ în rândul creştinilor din Orient. În ‘mica turmă’ pe care ei o formează lucrează deja viitorul lui Dumnezeu, iar ‘calea îngustă’ pe care o parcurg este descrisă de Evanghelie drept ‘calea vieţii’.