Hramul bisericii Ss. Petru şi Pavel şi vizită pastorală la Dej
01.07.2010, Dej (Catholica) - În biserica protopopială greco-catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din oraşul Dej s-a celebrat duminică, 27 iunie 2010, Sfânta Liturghie arhierească, cu ocazia serbării hramului, aflăm de pe BRU.ro. În cadrul celebrării liturgice, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a oferit Prima Sfântă Împărtăşanie celor 4 copii pregătiţi pentru acest moment de către pr. Laurenţiu Biriş, protopop de Dej, gazda evenimentului. Tot în această zi, PS Florentin a acordat diplome şi distincţii omagiale, între care Diploma şi Medalia „Sfântul Iosif” pentru Mons. Alexandru Nicula, prelat papal, mărturisitor al credinţei, în vârstă de 97 de ani. Un moment special a fost binecuvântarea, de către PS Florentin, a celor 4 clopote ale bisericii.
Predica Preasfinţiei Sale la Sfânta Liturghie i-a avut în centru pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: Sfântul Apostol Petru se află la Poarta Împărăţiei, el este cel căruia Isus i-a spus „Ţie îţi voi da cheile Împărăţiei Cerurilor”. „El nu primeşte doar puterea de a lega şi de a dezlega, putere pe care o primesc toţi apostolii, Petru a primit în plus puterea de a deschide Împărăţia Cerurilor. De asemenea, în timpul vieţii apostolice a lui Petru, Isus îi schimbă numele: ‘Tu eşti Simon, Fiul lui Iona, de acum înainte te vei chema Chefa – Petros’, (adică Piatră), iar la timpul rânduit, când Petru spune ‘Tu eşti Fiul Dumnezeului celui viu’, Isus îi va răspunde ‘Tu eşti Petru şi pe această Piatră voi edifica Biserica Mea şi puterile răului nu o vor dărâma'”.
Alături de Petru este şi Pavel, al cărui rol a fost de asemenea important. „Ştim că Pavel a fost un mare persecutor al Bisericii şi el o recunoaşte de mai multe ori, dar, pe drumul Damascului, când mergea cu scrisori tocmai pentru a aresta creştinii, ziua la amiază i se arată o lumină atât de puternică încât îl doboară de pe cal şi acolo aude cuvântul lui Isus. Astfel se petrece întoarcerea lui Pavel spre credinţă. Din marele persecutor al creştinilor, el devine marele Apostol. Pavel aduce un element esenţial credinţei – deschide credinţa creştină pentru toţi, nu numai pentru iudei, pentru ca nu cumva această credinţă în Hristos să rămână o nouă sectă a iudeilor, aşa cum erau fariseii, saducheii sau chiar şi esenienii. Creştinismul este mult mai mult decât o sectă iudaică şi Pavel este primul care merge în călătorie spre păgâni, pentru a le propovădui credinţa în Hristos”.
Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel a fost şi o invitaţie la a comemora mulţimea creştinilor care, începând din secolele Bisericii primare, au murit pentru credinţa lor în Biserica lui Petru şi a lui Pavel. Între aceştia se află şi martirii şi mărturisitorii Bisericii Greco-Catolice, martirizaţi tocmai pentru că au dorit să păstreze comuniunea cu Biserica Romei. PS Florentin l-a amintit pe Episcopul Ioan Suciu, care în ziua de 27 iunie a anului 1953, murea la închisoarea din Sighet, spunând în continuare: „toţi aceştia, între care şi înaintaşul nostru de pie memorie, Cardinalul Iuliu Hossu, întâiul purpurat al neamului românesc, au murit în detenţie sau în domiciliu obligatoriu, pentru un singur fapt: ei nu au fost de acord să semneze o hârtie. Pentru că nu au fost de acord să rupă o legătură de suflet şi credinţă, această legătură cu Petru – Episcopul Romei şi cu urmaşii lui”.
După celebrarea liturgică a fost oferită Diploma „Sf. Iosif” avocatului Victor Toma, care a sprijinit Biserica, şi medalii cu chipul Papei Benedict al XVI-lea şi imaginea Bazilicii San Pietro pr. protopop Laurenţiu Biriş şi pr. Isidor Moholea. În încheiere, primarul Dejului, Costan Morar, împreună cu consilieri locali, au acordat titlul de cetăţean de onoare, post-mortem, pentru cinstirea pr. Emil Oprea, decedat în anul acesta, la vârsta de 101 ani. PS Florentin i-a amintit şi pe acei „preoţi vrednici care au ţinut piept furtunii persecuţiilor”, între care pr. Alexandru Nicula, pr. Pop Ioan, îndemnând: „să avem un gând de rugăciune şi pentru IPS George Guţiu, care se află la Cluj, bolnav dar puternic în credinţă, celebrând zilnic Sfânta Liturghie. Şi să ne amintim cuvântul pe care Excelenţa Sa l-a spus atunci când era judecat la Tribunal şi i s-a cerut ultimul cuvânt de om liber înainte de a intra la ispăşirea pedepsei de închisoare pe viaţă. Excelenţa Sa a răspuns: ‘Doresc să mi se socotească ultimul cuvânt de om liber, următoarele: Cred într-Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică Biserică'”.